Raste nezadovoljstvo u Srpskom narodnom pozorištu

Problemi u Srpskom narodnom pozorištu na koje godinama ukazuje sindikat, doveli su do velikog nezadovoljstva svih radnika. Poslednjih meseci sindikat je pisao dopise Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, Ministarstvu kulture, Ministarstvu državne uprave, nakon čega su usledili razgovori, koji su doneli samo obećanja bez ikakvih ispunjenja, a na kraju rezultat svega je bio odgovor države da nema para za SNP. Ovakav odnos osnivača (Pokrajinski sekretarijat za kulturu) i Republike, uz mnoštvo nerešenih problema doveli su do toga da se radnici pripremaju za štrajk.
Problemi koji moraju biti rešeni su:

1. izrazito niske zarade
Prosečna neto zarada u januaru iznosila je 78.706,00 dinara, dok više od 100 ljudi prima minimalac, a neki i ispod toga.
2. povećanje broja zaposlenih, jer je odlaskom radne snage, a nezapošljavanjem nove, previše posla prešlo je na postojeće zaposlene koji su preopterećeni
3. obezbeđivanje osnovnih sredstava za rad i uslova za rad (većina članova orkestra nije dobio osnovno sredstvo za rad instrumente, kao i većina ansambla baleta što ne dobija dovoljan broj patika i trikoa, a napominjemo da oni opslužuju 2 umetniče jedinice i operu i balet). Takođe su narušeni i osnovni uslovi za rad u celom SNP-u.
4. da se SNP-u vrati status institucije kulture od nacionalnog značaja koji joj je nepravedno oduzet 2016.godine, a koji joj kao najstarijoj u zemlji pripada.

Podsećamo, SNP je najstarija pozorišna insitucija u Srbiji, jedini koji uz Narodno pozorište u Beogradu imaju tri scene, dramu, balet i operu (uključujući i orkestar), a odnos prema instituciji i zaposlenima je poražavajuć, te stoga, poslednji je čas da se izborimo za dostojanstvo i pristojan život zaposlenih u instituciji čiji naziv dovoljno govori – Srpsko narodno pozorište.