Podrška prosvetnim radnicima Novog Sada

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština pruža punu podršku prosvetnim radnicima koji su zbog učestalog nasilja stupili u štrajk i krenuli u borbu za sigurnije i bolje uslove rada.

Oduzeti mehanizmi za delovanje u nastavno – vaspitnom procesu, zanemarivanje kritika prosvetnih radnika na stanje u njihovoj delatnosti, porast nasilja i mnoge druge društvene okolnosti dovele su do toga da prosvetni radnici ne samo da ne mogu na adekvatan način da obrazuju nadolazeće generacije, budućnost ovog društva, već svakim danom sve više opravdano strahuju za svoje živote. Njihov položaj u društvu je marginalizovan, profesija devalvirana, a ruke vezane birokratijom što ih sprečava da se sami izbore sa problemima. Pored toga, nasilje prema prosvetnim radnicima je samo vrh ledenog brega, nakon galopirajućeg povećanja vršnjačkog nasilja na koje se nije na vreme i adekvatno odgovorilo.

Zbog svega ovoga, Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština zahteva da se novonastalim problemima u obrazovanju pristupi maksimalno ozbiljno, suštinski i bez odlaganja, da se radnici u prosveti zaštite, ali i da se ulože dodatni napori u rešavanju problema nasilja među mladima.

U ovom cilju, SSSNS i opština, već u junu mesecu kreće sa ciklusom edukativnih pozorišnih predstava za decu koje imaju za cilj osvešćivanje o problemu, povećanje empatije i smanjenje konfliktnih situacija.

Više nije možda ni važno ko je kriv što je sve počelo, ali je važno da svako uradi sve što može da se stvari vrate u normalne tokove, jer ako se ne vrate, svi ćemo biti krivi.

Predsednik SSSNS i opština
Vladimir Gvozdenović

Prvomajske aktivnosti SSSNS

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština u susret Prvom maju, međunarodnom prazniku rada, organizovao je “Info – uranak” ispred fabrike Continental. Stručni saradnici u SSSNS su razgovarali sa radnicima koji dolaze u prvu smenu, ali i onima koji izlaze iz noćne smene, informisali ih o njihovim pravima i

Saznaj više »

Apel javnosti za solidarnu kupovinu pred Prvi maj

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština poziva građane da svu potrebnu nabavku hrane, pića i ostalih potrepština obave u ponedeljak i utorak (29. i 30.april), a ne 01.maja kako često to zna da bude slučaj. Prvi maj je praznik svih radnika i svi imaju pravo da praznik provedu

Saznaj više »