Izveštaj konferencije sekcije mladih SSSS

U okviru Projekta za razvoj sekcije, koji je podržao Ulof Palme centar, u hotelu „Mir“ na Zlatiboru od 23. do 25. maja 2024. godine održan je seminar Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije. Tema je bila “Zaštita životne sredine”. Seminaru je prisustvovalo 14 članova Sekcije: Gordana Vulović, Stefan Đorđević, Nikola Bobić, Stefan Bijanić, Nevena Stanković, Marko Perić, Jelena Radovanović, Mina Micanović, , Ružica Grabovac Marković, Bojan Kandić, Milica Đorđević, Aleksandar Prodić, Slavko Materić i Isidora Nastić. Opravdano su bili odsutni, Daniela Demić, Ivana Petković, Olivera Simović, Strahinja Jevtić, Miloš Suvajac, Neda Stanišić, Miloš Janković, Adam Šarić, Aleksandra Jovanović, nepravdano: Ana Lojpur.

Prvi dan – Uvodnu reč je imala predsednica Ružica Grabovac Marković, poželevši dobrodošlicu novom članu, Slavku Materiću, nastavniku u tehničkoj školi iz Bačke Planke, koji nam se tom prilikom predstavio. Posle uvodne reči i upoznavanja razmatrani su tekući problemi, novom predškolskom programu „Godine uzleta“, kao i o problemima u oblasti šumarstva.

Drugi dan seminara počeo je konkretnim temama u vezi oblasti zaštite životne sredine. Imali smo stručne predavače iz pomenute oblasti koji su nam približili poteškoće sa kojima se suočavaju trenutno, potencijalne probleme sa kojim Srbija može da se suoči, kao i akcije koje redovno sprovode kako bi štetnost bila što manja. Predavanje je otvorila Miljana Županja iz „Vojvodinašume“, koja je pričala o uzgoju, zaštiti i upravljanju šumama i skrenula pažnju na katastrofalne posledice prošlogodišnjeg uništenja šumskog fonda na nekoliko gazdinstava po Vojvodini.

U nastavku dana obratila nam se Milica Papić, direktorka Kancelarije za mlade grada Beograda. Upoznali smo se osnovnim informacijama o Kancelariji za mlade kroz uvodni kviz, posle čega nam je predstavljen njihov rad kroz aktivnosti koje organizuju, a to su: projekti u vezi zaštite životne sredine, izleti, sportski turniri, škole stranih jezika, kursevi finansijske i digitalne pismenosti, obilasci ustanova kulture i umetnosti. Na kraju je ukazano na značaj umrežavanja i stvaranja kontakata za uspeh u poslu.

Poslednje predavanje održala je Tatjana Gelić, iz udruženja „Zeleni sad“, ekološke organizacije iz Novog Sada. „Zeleni sad“ je deo projekta „Zelena stojica“, koji omogućava da građani učestvuju u radu republičke skupštine kada su ekološke teme na dnevnom redu. Organizacija se takođe bavi i radom sa školskim uzrastom kroz projekat „Zelena praktična radionica“. Na kraju Tatjaninog izlaganja otvorena je diskusija sa predavačima.

Treći dan seminara bio je posvećen akciji sađenja, kojim je Sekcija obeležila dolazeći Međunarodni dan zaštite životne sredine koji se svake godinine obeležava 5.juna. Ovo je inače peta lokacija po redu i preko 20 sadnica koje je SM SSSS ove godine posadila.
Nikola Bobić, član Konferencije SM SSSS, je obezbedio 4 sadnice tuje i 2 sadnice fotinije.
U dogovoru sa vlasnikom hotela „Mir“, sadnice su posađene u dvorištu hotela.

Izveštaj sastavili
Članovi IO SM SSSS

Podrška prosvetnim radnicima Novog Sada

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština pruža punu podršku prosvetnim radnicima koji su zbog učestalog nasilja stupili u štrajk i krenuli u borbu za sigurnije i bolje uslove rada. Oduzeti mehanizmi za delovanje u nastavno – vaspitnom procesu, zanemarivanje kritika prosvetnih radnika na stanje u njihovoj delatnosti, porast

Saznaj više »