top
Please update your Flash Player to view content.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata visokog obrazovanja Srbije potpisali su u Beogradu Poseban kolektivni ugovor (PKU) za visoko obrazovanje.
Šarčević je ocenio da će potpisivanje PKU pomoći da se zaposleni osećaju sigurnije, ističući da postoji dobra saradnja ministarstva i predstavnika sindikata kada je reč o strateškim cilјevima u sistemu obrazovanja.
"Radimo zajedno u širem smislu na oblastima u vezi sa Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine i Akcionom planu za narednih pet godina. Takođe, radimo na Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja", rekao je Šarčević na konferenciji za novinare.
Naveo je da će i dalјe prioritet resornog ministarstva biti kvalitet obrazovanja, kao i da će se nastaviti ulaganja u infrastrukturu na visokom obrazovanju.
Predstavnica Sindikata visokog obrazovanja Srbije Dragana Latković ocenila je da je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje od velikog značaja.
"Mislim da ćemo njime zaštiti zaposlene u visokom obrazovanju. Ono što je veoma značajno je da mi u Ministarstvu prosvete vidimo partnera što se tiče svih pitanja. Otvorenih pitanja ima i njih ćemo rešavati u hodu", kazala je ona.
Dejan Micković iz Sindikata obrazovanja Srbije istakao je da se ovim PKU daju veća prava u odnosu na Zakon o radu za sve zaposlene u visokom obrazovanju, a ne samo za članove sindikata.
Dodao je i da su pregovori o PKU trajali više od četiri godine.
"Ovako dug period pregovaranja je posledica nerazumevanja iz nekih drugih ministarstava", naveo je Micković i zahvalio ministru prosvete i resornom ministarstvu na dobroj saradnji.
Izvor: Tanjug

bottom