top
Please update your Flash Player to view content.

Vlada Srbije je na sednici, koja je održana 30. avgusta 2012. godine usvojila dve uredbe za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, koje se odnose na regresiranje dizel goriva i subvencije za pomoć poljoprivrednicima.
Ministar poljoprivrede Goran Knežević, kazao je na konferencji za novinare posle sednice Vlade da će poljoprivrednicima već za desetak dana, biti omogućeno da po povlašćenim uslovima nabave dizel gorivo za predstojeću jesenju setvu.
Kako je precizirao, reč je o ukupno 70 miliona litara dizel goriva koje će zemljoradnici moći da nabave po ceni koja će biti manja za 76 dinara od maloprodajne cene. Druga uredba odnosi se na subvencionisanje ratarske i proizvodnje krompira za 2012. godinu i to sa 6.420 dinara po hektaru, naveo je Knežević precizirajući da se radi o značajnoj sumi, od ukupno 10,5 milijardi dinara.

On je objasnio da je reč o realizaciji usmenog obećanja koje je prethodni ministar proletos dao poljoprivrednicima, a koje je aktuelna vlada stavila u zakonske okvire. Knežević je rekao da vlada merama neće uspeti da nadoknadi kompletnu štetu poljoprivredi zbog suše, ali će ratarima omogućiti da saniraju posledice i zasnuju novu proizvodnju.
Paket mera je podeljen u tri segmenta - oslobađanje ili reprogram dugova poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava, intervencije na tržištu i subvencije ili direktna finansijska davanja poljoprivrednim gazdinstvima. Nakon rebalansa budžeta, koji će biti za petnaestak dana, imaćemo mogućnost da donesemo još pet uredbi, koje imaju dejstvo za treći i četvrti kvartal, rekao je Knežević, ističući da će sva sredstva predviđena merama biti isplaćena u 2012. Ministar je istakao da je reč o jednoj od najvećih intervencija u poljoprivredi u poslednjih 20 do 25 godina, a paket mera je težak 160 miliona evra.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kazao je da je prihvaćen predlog Ministarstva poljoprivrede da agrarni budžet bude povećan za 10 milijardi dinara u rebalansu za ovu godinu, kako bi bilo omogućeno kompletno finasiranje svih mera za otklanjanje posledica od suše, kao i isplata redovnih subvencija.
Ministri su poručili da više neće biti prenošenja finansijskih obaveza prema poljoprivrednicima u narednu godinu kao što je to do sada bio slučaj, već će one biti izmirene u tekućoj godini.


bottom