top
Please update your Flash Player to view content.
Saopštenje Gradskog odbora sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Novog Sada i opština:
 
"Danas bi u neko normalno vreme građevinski radnici slavili svoj dan ponosno pokazujući na zgrade, škole, zabavišta, puteve koje su njihove vredne ruke u prethodnom periodu izgradile. Nažalost danas nema uopšte mesta za praznovanje, jer se u Srbiji nije nikad teže živelo. Veliki broj građevinskih radnika gurnut je u bedu i siromaštvo i ne zna kako će dočekati sutrašnji dan. Posle nepoštene privatizacije ostalo je 50 000 ljudi bez posla u građevinskom sektoru, a u realnom sektoru svaki drugi radnik radi na crno za neredovnu i minimalnu zaradu. Protiv rada na crno se svi zalažu, ali samo davajući izjave na konferencijama za novinare, a nikakav konkretan pomak se ne vidi u praksi. Svi predstavnici dosadašnjih vlasti, ne samo da nisu reagovali na bahata ponašanja nekih tajkuna i mnogih nazovi poslodavaca koji se bogate izrabljujući svoje zaposlene, nego su im i dodeljivali poslove koji se finasiraju iz budžeta republike, pokrajine i grada (naravno od para poreskih obveznika).
 
Da li nekog uopšte zanima što se radnici teraju da rade i po 12-13 sati, što nemaju slobodne dane, što nisu prijavljeni i nisu socijalno i zdravstveno osigurani. Koga je briga što se građevinski radnici najčešće povređuju, a neretko izgube i život. Ova, a i mnoga druga pitanja postavićemo nadležnim misnistarstvima, gradonačelnicima, članovima gradskih veća, direktorima zavoda za izgradnju grada, i ne samo da ćemo pitati nego ćemo tražiti i odgovornost za one koji dodeljuju poslove neodgovornim poslodavcima.
Pozivamo ih da se zajedno sa sindikatom uključe u borbu za bolji život svojih sugrađana koji rade kod gramzivih i nezasitih gazda, da takve prozovemo i kaznimo, a da one koji su socijalno odgovorni pomognemo. Država se zalaže za EU i ispunjavanja svih njenih standarda, osim socijalne povelje i prava radnika i ide ka Evropskoj uniji sa radnicima koji rade kao da su robovi."

 


bottom