top
Please update your Flash Player to view content.
Tradicionalno, od februara 2008. godine, Evropski sindikalni institut (ETUI) objavljuje mesečnik pod nazivom „Kolektivno pregovaranje“ (Collective bargaining newsletter). Ovaj mesečnik predstavlja skup informacija o razvoju kolektivnog pregovaranja širom Evrope. Njegova svrha je razmena informacija između sindikata ali i pružanje podrške ETUC-ovom Komitetu za kolektivno pregovaranje. U nastavku možete pročitati najzanimljivije vesti za mesec maj 2014. godine.

Austrija
Online informacije o pregovaranju
15.maj 2014.
Sajt www.kollektivvertrag.at je rezultat projekta saradnje između konfederacije sindikata OGB i ministarstva rada. Na njemu se mogu pronaći informacije o svim kolektivnim ugovorima na snazi, rezime određenih ugovora, vesti o toku pregovora, kao i tematske informacije. Dostupni su i kratki izveštaji na engleskom jeziku. Jedna od poslednjih vesti na sajtu je da su pregovori za hemijski sektor i za luku u Beču završeni u maju 2014. godine.


Bugarska
Veliko smanjenje broja radnika u železnici
12.maj 2014.
Oko 700 radnika bugarske železnice (BDZ) biće otpušteno kako bi se smanjili troškovi preduzeća pogođenog velikim finansijskim problemima. Trenutno, u ovom preduzeći je zaposleno 1.200 radnika. Prema rečima ministra saobraćaja broj radnika ne treba da bude veći od 400-500.

Češka Republika
Hyundai fabrika u štrajku upozorenja
2.maj 2014.
Sindikati u fabrici Hyundai u Nosovici proglasili su štrajk upozorenja. Sindikati pregovaraju sa proizvođačem automobila od marta, ali nisu došli do sporazuma kada je u pitanju povećanje plata. Odbili su ponudu Hyundai menadžmenta za povećanje od 5,5%, zahtevajući da plate budu uvećane za 9,5%. Trenutno, radnici u ovoj fabrici u proseku mesečno zarađuju oko 1097 €.

Danska
Tripartitna inicijativa o dokvalifikaciji i prekvalifikaciji
7.maj 2014.
Vlada i socijalni partneri su se dogovorili da promovišu stručno usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage. Planirano je kreiranje fonda čiji cilj će biti nadogradnja obrazovanja kod odraslih i nastavak usavršavanja. Takozvani double skilled upgrade ( nastavak usavršavanja i za kvalifikovane i za nekvalifikovane radnike) treba da ojača produktivnost i, za uzvrat, da stvori radna mesta. Partneri dele ideju da je od krucijalnog značaja da nekvalifikovani radnici postanu kvalifikovani i da oni koji su već kvalifikovani imaju mogućnost da unaprede svoje veštine.

Francuska
Javni sektor u štrajku zbog boljih plata
16.maj 2014.
Desetine hiljada radnika u javnom sektoru su stupili u štrajk 15. maja, zahtevajući povećanje plata i kraj surovosti. Štrajk se osetio u školama, bolnicama, na aerodromima, u gradskom prevozu, policijskim stanicama i zgradama vlade širom zemlje. Air France je objavio da je otkazano 115 letova. Uprkos ishodu, predstavnici vlasti su reagovali stavom da povećanje plata nije moguće dok ne nastupi ekonomski rast.
bottom