top
Please update your Flash Player to view content.
Po osnovu uspostavljene saradnje, Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština je bio gost na XVII Kongresu Komore rada opštine Milano, Italija. Kongres je održan 05. i 06. marta 2014. godine u zgradi Komore rada opštine Milano, u Milanu. Delegaciju SSSNS činile su Nada Vidović, sekretar SSSNS i Aleksandra Đokić, saradnik za međunarodnu saradnju SSSNS.
Centralne teme Kongresa su bile: "Radna mesta su ključ za budućnost" i "Sindikat je nešto drugo". Tokom rada Kongresa, pored izbornih pitanja i regulatornih tela, velika pažnja posvećena je nasilju nad ženama i položaju penzionera.
Komora rada opštine Milano predstavlja najveću teritorijalnu strukturu sa preko 230.000 članova. Inače, CGIL na nivou države broji oko 5 miliona članova, i predstavlja najveći sindikalni savez. Generalni sekretar Komore rada opštine Milano, gdin Graciano Gorla, istakao je da je organizaciji, interno, potrebna reorganizacija kako bi se modernizovali  i unapredili svoj rad. Istovremeno, naglasio je da je potrebno posvetiti veću pažnju bezbednosti i zdravlju na radu i polođaju žena. Fokusirajući se na radna mesta, naglasio je da je stopa nezaposlenosti između 3,8% i 7,8%, ali da su ti podaci identični od 1971. godine a da je pretpostavka da će broj zaposlenih opasti za dodatnih 300.000 ljudi. Najugroženiji su mladi i žene, a kriza je najviše pogodila mala i srednja preduzeća, posebno u delatnosti zanatstva.
Predstavnici Komore rada opštine Milano i Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština dogovorili su konkretizaciju saradnje u bliskoj budućnosti.
Pored predstavnika sindikata iz Srbije, Kongresu su prisustvovali predstavnici sindikata Frankfurta, Liona i Barselone, kao i ambasadorka Palestine.

Fotografije možete videti ovde

Aleksandra Đokić

bottom