top
Please update your Flash Player to view content.
U organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, SSSS i UGS Nezavisnost, uz podršku kolega iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite južnobačkog okruga i Nezavisnog sindikata policije, i nevladinih organizacija “Gerusija” i “Udruženje romskih studenata”, kao i mnogih zainteresovanih građana, sprečili su održavanje Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o radu koja je trebala da se održi u Novom Sadu, dana 20.12.2013. godine od 11 do 14 časova.
Ovaj sraman zakon predlagači su želeli da što neprimetnije provuku pored očiju javnosti. Netačna je tvrdnja da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike želelo da predložena rešenja novog zakona o radu predstavi široj javnosti, kao i da se kroz javnu raspravu rešenja poboljšaju, jer je Rasprava zakazana u sali Regionalne privredne komore Novi Sad koja može da prima samo 70 ljudi! Mnogim nevladinim organizacijama i građanima onemogućeno je da prisustvuju pod izgovorom da nema mesta i da svaka organizacija može da pošalje po jednog predstavnika. To znači da bi samo 70-ak organizacija ili firmi teoretski moglo da prisustvuje Raspravi. A koliko ima firmi u Novom Sadu? Samo 70? Taj broj je daleko veći. A šta je sa ostalim građanima, sa desetinama hiljada nezaposlenih u Novom Sadu? Da su predlagači ovog zakona zaista želeli predložena rešenja da predstave široj javnosti, sigurno je da bi Raspravu zakazali u daleko većem prostoru nego što je ovaj sa 70 mesta, kako bi svi zainteresovani građani mogli da prisustvuju i učestvuju u raspravi.
Takođe je neistinita tvrdnja Zorana Martinovića, državnog sekretara u oblastima rada i zapošljavanja, da su sindikalci dobrovoljno izašli iz pregovora, iz jednostavnog razloga što je i on sam upoznat sa činjenicom da socijalnog dijaloga nije bilo, da ni jedan jedini predlog sindikata nije uvažen, te je sindikat bio primoran da izađe iz ovih lažnih pregovora.
Tekst Nacrta zakona je u suprotnosti sa Ustavom, sa Konvencijama i preporukama Međunarodne organizacije rada i Evropskom socijalnom poveljom.
Ovaj Zakon je nož u leđa građanima Srbije. Vlada je prodala sopstvene građane za šaku dolara. Sprečavanjem Javne rasprave sindikati jasno žele da daju do znanja Vladi Srbije i stranim nalagodavcima Zakona, da neće pristati na njegovo donošenje i da građani Srbije nisu na prodaju!
bottom