top
Please update your Flash Player to view content.
Predsednik SSSNS i opština, Vladimir Gvozdenović, uputio je u ime Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština Dopis predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade, Ani Brnabić, povodom problema u pokretanju i donošenju granskih kolektivnih ugovora, ali i drugih pitanja poput visine zarada, koji prenosimo u celosti:


           "Poštovani,


    S obzirom na to da smo jedini reprezentativni sindikat u Novom Sadu, imamo potrebu da Vas obavestimo o stanju u vezi sa kolektivnim pregovaranjem i zaradama naših članova.

    Što se tiče Socijalno ekonomskog Saveta u Novom Sadu, izražavamo zadovoljstvo kvalitetom rada ove institucije koja postoji od 2006. godine i jedan je od najboljih u Srbiji. Tamo gde imamo osnovanu sindikalnu organizaciju uglavnom uspevamo u nameri da se makar malo poprave uslovi rada i zarade.

    Problem je nepostojanje kolektivnih ugovora na granskom nivou, s obzirom na to da ih je Zakon o radu iz 2014. godine praktično obesmislio. Takođe je problem kod stranih investitora koji su dobili velike subvencije a ne žele da razgovaraju sa nama iako to kvalitetno čine u zemljama iz kojih dolaze. I tu imamo svetle primere, poput novosadskog „Aptiv“-a i „Lear“-a koji pregovaraju sa našim članovima i potpisuju kolektivne ugovore. Većina ostalih se ponaša kao da je teritorija gde se nalazi preduzeće ambasada i ne dozvoljavaju našim aktivistima pristup. Gospoda iz „Continental“ - a i „Barry Callebaut“ - fabrike čokolade ne odgovaraju na naše zahteve za razgovor.

    Minimalna zarada nam nominalno raste ali realno sve manje možemo kupiti za taj novac, a kompresijom zarada doći ćemo do toga da su svi na „minimalcu“ + 20%, kako inače tvrde strani investitori da dogovaraju zarade sa Vama prilikom dolaska u Srbiju.

    Mišljenja smo da bi sve javne nabavke, sve poslove koji se rade za Grad, Pokrajinu ili Republiku, trebalo da rade isključivo firme koje imaju potpisan kolektivni ugovor. Na ovaj način bi izbegli situaciju da na gradilištu u Novom Sadu, gde se grade stanovi za pripadnike snaga bezbednosti, radi 40 radnika turske nacionalnosti na crno.

    Mišljenja smo da oblici fleksibilnog zapošljavanja koji se forsiraju donošenjem raznih zakona stalno umanjuju korpus radničkih prava, značajno utiču na lošu demografsku situaciju i podstiču odlazak građana Srbije na razne destinacije sa kartom u jednom pravcu.

    Ako se borimo za uspešnu, prosperitetnu i socijalno odgovornu državu, bilo bi dobro da posle tog procesa u njoj ostane i stanovništvo koje bi korisilo te blagodeti.

    Molim Vas da svojim autoritetom pomognete da se navedeno popravi jer je to interes svih građana Srbije."


        Vladimir Gvozdenović,
        predsednik SSSNS i opština

bottom