top
Please update your Flash Player to view content.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština solidarno je za Prvi maj, Međunarodni praznik rada, svojim prisustvom, podržao radnike iz fabrike "Jura" u Leskovcu jer ni jedan put nije previše naporan kad se boriš za pravednu stvar i opšte dobro.
Skup ispred fabrike organizovao je Savez samostalnih sindikata Srbije pod sloganom NAŠ JE STAV POŠTUJTE USTAV, a menadžmentu pomenute južnokorejske kompanije, koja je postala sinonim za kršenje radničkih i sindikalnih prava, simbolično je na kapiji ostavljen Ustav i Zakon o radu.
Tim gestom je poručeno menadžmentu te fabrike da prouči najviši pravni akt države u kojoj posluje i Zakon koji reguliše prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca.
SSSS je poručio radnicima Jure da nisu sami, da je najveća sindikalna centrala uz njih i da će se, snažno i organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima, boriti protiv eksploatacije i diskriminacije.
Nakon okupljanja na gradskom trgu, više od 1500 članova iz cele Srbije, uputilo se ispred fabrike Jura, gde je održana centralna manifestacija.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da se, za razliku od prethodnih godina, kada smo Prvi maj obeležavali u Beogradu, sada Leskovac sam kandidovao za mesto okupljanja.
Sve veći stepen bahatosti i neodgovornog ponašanja pojedinih stranih poslodavca prema radnicima i predstavnivima sindikata, svedoči o divljem kapitalizmu koji je zavladao ovim prostorima i od srpskog radnika napravio roba koji nema nikakva prava.
“Zato smo došli ovde da kažemo da ne mogu našim kolegama da rade šta hoće, da sprovode mobing, zabranjuju sindikalno organizovanje, već da moraju da poštuju zemlju u koju su došli i njene zakone”,istakao je Orbović.
Prema njegovim rečima, i u drugim fabrikama, u Rači i Nišu, radnici imaju puno problema sa poslodavcem, uz to radeći po 12 sati dnevno, bez nadoknade.
To je sada, nažalost, postala mustra drugim poslodavcima da se ponašaju slično, pa čak i neki u javnom sektoru pokušavaju da imitiraju Juru.
Na skupu je poručeno radnicima da će, gde god bude bilo potrebno u Srbiji, SSSS biti tamo, kako bi ih podržao i zaštitio.

bottom