top
Please update your Flash Player to view content.
Svedoci smo kako iz dana u dan ljudska prava bivaju ugrožena ili čak brutalno i nezajažljivo narušena, često bez sankcija za izvršioce, ali sa kobnim posledicama za ljude i društvo. Ljudska prava, prava sindikata i sindikalnih aktivista i ekologija jesu važni i ne postoji ni jedno opravdanje, zbog kojeg bi se ta prava uskraćivala ili čak ukidala.
Evropska komisija obećala je još pre dve godine da će doneti zakon o ljudskim pravima koji bi bio pravi osnov za zaštitu radnika, sindikata i prirode od biznisa, odnosno kompanija koja krše ova prava.
Ako pogledamo kroz istoriju, svaki naučno tehnološki rad trebalo je pronalascima da doprinese  poštedi ljudskog bića, da olakša čoveku rad i uopšteno pruži čoveku više dostojanstva i bezbrižniji život. Na žalost, svaka ova promena donosila je i pojavu odnosno rast kapitala koji je učinio da ljudska pohlepa raste i počne da zanemaruje čoveka kao osnovnu gradivnu jedinicu društva i civilizacije.
Da li su evropski čelnici zaboravili da su izabrani kako bi ljudima poboljšali živote ili su i oni potpali pod uticaj kapitala, da ne kažemo pohlepe, pokazaće već bliska budućnost u kojoj (ne)će biti usvojen pomenuti zakon.
Podsetimo još jednom, prava radnika i prava sindikata odavno su definisana kao ljudska prava i tekovina civilizacije i zato biznis mora mora da se prilagodi njima, a ne obrnuto, dok se pravo na zdravu životnu sredinu tiče svih koji žive na ovoj planeti, pa i onih koji upravljaju biznisom.
Oduprimo se pohlepi kapitala, jer jedino pravo bogatstvo su priroda i ljudi.

Predsednik SSSNS i opština
Vladimir Gvozdenović

bottom