top
Please update your Flash Player to view content.
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o dualnom obrazovanju i predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.
Predlogom zakona o dualnom obrazovanju unapređuje se srednje stručno obrazovanje u pravcu prilagođavanja potrebama privrede, kroz precizno definisanje uloga svih učesnika. Time se omogućava efikasnije obrazovanje u kojem će učenici sticati znanja i veštine koji će ih  učiniti zapošljivim odmah nakon formalnog školovanja i smanjiti stopu nezaposlenosti mladih do 25. godine. Istovremeno, jača se konkurentnost privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou.
Predlog zakona precizno uređuje prava i obaveze škola, kompanija i učenika srednjih stručnih  škola, koji do sada nisu postojali. Na taj način se obezbeđuje poštovanje prava i bezbednost učenika, kao i motivacija za učenje kroz rad u vidu stipendije.
Obrazovanje učenika u dualnom sistemu prate nastavnik praktične nastave iz obrazovnog sistema i licencirani instruktor koji ima sertifikat o položenim didaktičko pedagoškim veštinama. Predviđeno je modernizovanje i kreiranje obrazovnih profila koji su usklađeni sa tehničko-tehnološkim razvojem 21.veka i koji će kompanijama omogućiti da imaju kompetentne mlade ljude. Ukupan nadzor uključujući i nadzor poslova koji su povereni Privrednoj komori Srbije vrši Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Predlozi zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u vaspitanju odnose se pre svega na usaglašavanje za predlogom sistemskog prosvetnog zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština. Njima se redefiniše se vreme učenika provedeno u školi, čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene.
Proširuju se mogućnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi čime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou. Uvodi se novi koncept državne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.

bottom