top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Zanatstva - Vesti

Dana 23.01.2015. godine održani su izbori u gradskom odboru sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva. Mesto predsednika jednoglasno je povereno Dušku Bojinoviću kojem će ovo biti prvi mandat na ovoj funkciji.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština čestita gospodinu Mihajloviću izbor i želi mu sreću u predstojećem mandatnom periodu(2015-2020) tokom kog će mu pružiti punu podršku u njegovom radu.

Na zajedničkoj sednici Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva, koja je održana 17.oktobra 2012. godine, razmatrao se materijalno socijalni položaj zaposlenih u ovoj grani privrede, koji je ocenjen kao veoma loš. Zarade u ovom sektoru su uglavnom na nivou prošlogodišnjih i kreću se od minimalne do 25 hiljada dinara, što nije dovoljno ni da se pokriju osnovne životne potrebe. Pored toga na sednici se razgovaralo o reformama koje je neophodno sprovesti na svim nivoima organizovanosti Sindikata. Istaknuto je da se Statut SSSS mora poštovati jer je nezamislivo da se bude član neke organizacije ukoliko se nepoštuje osnovni akt te organizacije. Članovi POS-a i GOS-a su se složili da je neophodno izvršiti ukrupljavanje i da se može napraviti „sistem“ koji neće ugrožavati ni jedan nivo organizovanosti Sindikata.. Članovi Pokrajinskog i Gradskog Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva predložili su Gorana Milića za kandidata za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

 

Na sednici Vlade Republike Srbije, koja je održana 23. avgusta 2012. godine donelta je Uredba kojom se tridest pet delatnosti oslobađa obaveze posedovanja fiskalnih kasa.

Ovom Uredbom, ukupno 20 820 paušalaca više neće morati da koristi fiskalne kase, kao i 18 086 taksista. Obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase biće ukinuta, između ostalih, zanatskim radnjama koje pružaju frizerske, kozmetičarske, fotografske, taksi usluge, za automehaničarske radnje, radnje koje pružaju usluge hemijskog čišćenja, pogrebne usluge, popravke elektronskih i električnih aparata, aparata za domaćinstvo i nameštaja, taksi službe, kao i za zanatlije koje se bave građevinskom delatnošću i održavanjem objekata i okoline.

 

Sindikat zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije i Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije potpisali su u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije Protokol o saradnji. Protokol je početni korak ka socijalnom dijalogu sindikata i preduzetnka koji treba da doprinese stvaranju povoljnih uslova za poslovanje i otvaranje novih radnih mesta, kao i smanjenju "sive" ekonomije. Protokol su potpisali predsednici Sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije i Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, Mitar Kostić i Žarko Milisavljević.


bottom