top
Please update your Flash Player to view content.

Gradski odbor ugostiteljstva i turizma je posetio u Prolom banji od 22. do 26. oktobra 29. Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije koji pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija i privrede – Sektora za turizam, organizuje Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije. Domaćin Zbora je preduzeće „Planinka“ a.d, Kuršumlija S.B. „Prolom banja“. Inače, manifestacija Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije prvi put je održana 1969. godine a od 1984. održava se svake druge godine.

Svečano otvaranje uz kulturno-umetnički program održano je za 23.10. u 12 sati ispred hotela Radan u Prolom Banji. Izložba eksponata poslastičarskih i pekarskih proizvoda, nacionalne kuhinje i postavljanja stolova 24 i 25 oktobra u halama fabike prolom vode. Ostala takmičenja su se odvijala su se u objektima hotela Radan u Prolom Banji.

 

Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije”, ima takmičarski karakter u 22 discipline. Ovom takmičenju učestvovali su profesionalni turistički i ugostiteljski radnici ali i učenici i studenti. Pored toga što se održavaju radno-proizvodna takmičenja ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije ovaj Zbor obuhvata susrete stručnjaka u oblasti kulinarstva, usluživanja i turizma, prezentaciju proizvođača opreme i proizvoda namenjenih ugostiteljstvu i turizmu, prezentaciju turističke ponude, izložbu i ponudu suvernira, predmeta domaće radinosti i umetničkog zanatstva, savetovanja, kao i kulturno-zabavne sadržaje što ujedno predstavlja specifičnost ove manifestacije. Inače, na 29. Zboru ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije održano je takmičenje kuvara u izradi klasične i nacionalne kuhinje, takmičenje u pripremanju jela pred gostom, pripremanju vegetarijanskih jela, zatim takmičenje poslastičara, pekara, takmičenje konobara u postavljanju i aranžiranju izložbenog stola kao i u poznavanju vina i vinske karte i takmičenje barmena u pripremanju koktela. Hotelijerske discipline su obuhvatale takmičenje u spremanju i aranžiranju soba, postavljanje recepcije hotela, rezervacije, dok se nadmetanje u oblasti turizma odnosilo na poslovanje turističkih agencija.

Tematska konferencija ovogodišnjg zbora je bila LjUDSKI RESURSI U UGOSTITELjSKO-TURISTIČKOJ PRIVREDI SRBIJE

Ove godine u revijalnom delu nastupila je i ekipa iz Turske, koja je ripremila toplo-hladno predjelo.

Članovi GU ugostiteljstva i turizma ove godine nisu uzeli učešće u takmičarskom delu ali nišlije su se sa ovog najznačajnijeg takmičenja iz svoje branše vratili kao ukupni pobednici i sa 32 zlatne, 10 srebrnih i dve bronzane medalje.

 


bottom