top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Ugostitelja - Vesti

Privredne grane koje su se najviše pogođene krizom i koje će se duže oporavljati su turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i sektor transporta ljudi.
Potpuna obustava zapošljavanja dogodila se u turizmu, ugostiteljstvu, kontakt i biznis centrima gde se ujedno dogodio i najveći broj otpuštanja. (Radnici na određeno vreme i sezonski radnici)
Korona virus je potpuno poremetio turizam, ali i druga putovanja. Od izbijanja epidemije vesti se šire brže od samog virusa, a radnici u turizmu, kao i cela industrija putovanja, trpe značajne gubitke. Koliki će gubici stvarno biti još niko ne može da pretpostavi.

Gradski odbor za kraj 2018. godine održao je dve sednice, radnu i svečanu, na kojoj su sumirani rezultati i okolnosti godine na izmaku. Predsednici sindikalnih organizacija izneli su stanje u svojim preduzećima i razmenjivali iskustva sa ciljem poboljsavanja položaja radnika u branši. Napravljeni su planovi za narednu godinu, uz želju da se pokuša izboriti organizacija edukativnih seminara putem konkursa koje raspisuju državni organi upravljanja. Godina je ispraćena kako dolikuje, bez lošeg raspoloženja i sa entuzijazmom u naredne dane.

 

U Kragujevcu  je u periodu od 23. do 25. novembra, u organizaciji Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, održan 30-i Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije. Domaćin manifestacije, koja se tradicionalno organizuje od 1969. godine, bio je HTD „Šumarice“, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije.
Ova tradicionalna manifestacija okuplja profesionalce, učenike i studente iz cele Srbije, koji žele da pokažu svoja znanja i da nauče nešto novo od svojih kolega. Pored radno-proizvodnih takmičenja, prezentacija proizvoda i turističke ponude, ZBOR je mesto druženja, ponovnih susreta i stvaranja novih uspomena.
Ove  godine u takmičarskom delu  je učestvovalo i Gradsko veće SSS grada Novog Sada i opština i  Odbor ugostiteljstva i  turizma Novog Sada. Ispred  Odbora ugostiteljstva i turizma Zlatnu medalju u disciplini "pripremanje riblje čorbe" osvojila je Valerija Ember. Zahvalnicu za učešće na  30-om jubilarnom ZBOR-u ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije,  dobio je SSS grada Novog Sada i opština. Pored našeg odbora 3 zlatne medalje i pehar dobila je SŠ “Svetozar Miletić “ Novi Sad u  disciplini postavka banket stola, čajanka, poslastičarstva i predjela.
Ovim putem zhvaljujemo se domaćinu i svim učesnicima i onima koji su pomogli u realizaciji odlaska Gradskog odbora na ovu za nas značajnu manifestaciji.
Povodom 27.septembra, Svetskog dana turizma, „TURIZAM ZA SVE” ove godine je posvećen problemu pristupačnosti turističkih ponuda osobama sa invaliditetom. Ovogodišnja tema ukazuje na procenu da 15% svetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta, i da pristupačnost za sve treba da bude u centru turističke politike i poslovne strategije ne samo kao ljudsko pravo, već i kao velika tržišna prilika. U tom smislu Taleb Rifai, Generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UNWTO), poručuje: “Na Svetski dan turizma podsetimo se da svi građani sveta imaju pravo da iskuse neverovatnu raznolikost koju ova planeta nudi. Zato pozivamo sve zemlje i destinacije, kao i turističku industriju, da promovišu pristupačnost za sve u fizičkom okruženju, u transportnim sistemima, u javnim objektima i uslugama i u informacionim i komunikacionim kanalima. Da budućnost bude obogaćena uzbudljivim putovanjima u kojima treba da uživaju svi“.

Centralna svečanost ovogodišnjeg Dana turizma odvija se u Bankoku na Tajlandu. Svetski dan turizma, 27. septembra 2016. godine, Turistička organizacija Srbije obeležiće dodelom svog najvećeg priznanja – nagradom “Turistički cvet” za period od jula 2015. do jula 2016. godine. Nagrada se dodeljuje za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u kategorijama: Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj (sa dve podkategorije: ugostiteljski objekat tipa HOTEL i ostali ugostiteljski objekti za smeštaj) i Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.
U petak, 10.06.2016. održan je seminar „Edukacija zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu III deo“, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i Gradskog odbora sindikata radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu. Seminaru su prisustvovali predstavnici više od 20 organizacija ovih delatnosti najrazličitijih struka(menadžeri, konobari, kuvari, recepcioneri, tehnolozi itd.) sa teritorije cele Vojvodine i Beograda.
Ukupno 8 predavača obuhvatilo je veliki broj značajnih tema, od priča o vinogradarstvu i vinskom turizmu, pivarstvu malih pivara koje je u zamajcu u Srbiji, do značaja motivacije radnika u turizmu, svrhe i mogućnostima EU fondova, kao i turističkih potencijala Novog Sada i Fruške gore. Skupu je prisustvovao Sekretar Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, koji je u ime Sekretarijata koji je podržao projekat, govorio o potencijalima Vojvodine i dobrim rezultatima ovog sektora proteklih godina.


bottom