top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Ugostitelja - Vesti

Izveštaj sa 30. ZBOR-a ugostiteljskih i turističkih radnika

U Kragujevcu  je u periodu od 23. do 25. novembra, u organizaciji Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, održan 30-i Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije. Domaćin manifestacije, koja se tradicionalno organizuje od 1969. godine, bio je HTD „Šumarice“, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije.
Ova tradicionalna manifestacija okuplja profesionalce, učenike i studente iz cele Srbije, koji žele da pokažu svoja znanja i da nauče nešto novo od svojih kolega. Pored radno-proizvodnih takmičenja, prezentacija proizvoda i turističke ponude, ZBOR je mesto druženja, ponovnih susreta i stvaranja novih uspomena.
Ove  godine u takmičarskom delu  je učestvovalo i Gradsko veće SSS grada Novog Sada i opština i  Odbor ugostiteljstva i  turizma Novog Sada. Ispred  Odbora ugostiteljstva i turizma Zlatnu medalju u disciplini "pripremanje riblje čorbe" osvojila je Valerija Ember. Zahvalnicu za učešće na  30-om jubilarnom ZBOR-u ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije,  dobio je SSS grada Novog Sada i opština. Pored našeg odbora 3 zlatne medalje i pehar dobila je SŠ “Svetozar Miletić “ Novi Sad u  disciplini postavka banket stola, čajanka, poslastičarstva i predjela.
Ovim putem zhvaljujemo se domaćinu i svim učesnicima i onima koji su pomogli u realizaciji odlaska Gradskog odbora na ovu za nas značajnu manifestaciji.

Turizam za sve - Svetski dan turizma

Povodom 27.septembra, Svetskog dana turizma, „TURIZAM ZA SVE” ove godine je posvećen problemu pristupačnosti turističkih ponuda osobama sa invaliditetom. Ovogodišnja tema ukazuje na procenu da 15% svetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta, i da pristupačnost za sve treba da bude u centru turističke politike i poslovne strategije ne samo kao ljudsko pravo, već i kao velika tržišna prilika. U tom smislu Taleb Rifai, Generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UNWTO), poručuje: “Na Svetski dan turizma podsetimo se da svi građani sveta imaju pravo da iskuse neverovatnu raznolikost koju ova planeta nudi. Zato pozivamo sve zemlje i destinacije, kao i turističku industriju, da promovišu pristupačnost za sve u fizičkom okruženju, u transportnim sistemima, u javnim objektima i uslugama i u informacionim i komunikacionim kanalima. Da budućnost bude obogaćena uzbudljivim putovanjima u kojima treba da uživaju svi“.

Centralna svečanost ovogodišnjeg Dana turizma odvija se u Bankoku na Tajlandu. Svetski dan turizma, 27. septembra 2016. godine, Turistička organizacija Srbije obeležiće dodelom svog najvećeg priznanja – nagradom “Turistički cvet” za period od jula 2015. do jula 2016. godine. Nagrada se dodeljuje za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u kategorijama: Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj (sa dve podkategorije: ugostiteljski objekat tipa HOTEL i ostali ugostiteljski objekti za smeštaj) i Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.

Održan edukativni seminar za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu

U petak, 10.06.2016. održan je seminar „Edukacija zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu III deo“, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i Gradskog odbora sindikata radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu. Seminaru su prisustvovali predstavnici više od 20 organizacija ovih delatnosti najrazličitijih struka(menadžeri, konobari, kuvari, recepcioneri, tehnolozi itd.) sa teritorije cele Vojvodine i Beograda.
Ukupno 8 predavača obuhvatilo je veliki broj značajnih tema, od priča o vinogradarstvu i vinskom turizmu, pivarstvu malih pivara koje je u zamajcu u Srbiji, do značaja motivacije radnika u turizmu, svrhe i mogućnostima EU fondova, kao i turističkih potencijala Novog Sada i Fruške gore. Skupu je prisustvovao Sekretar Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, koji je u ime Sekretarijata koji je podržao projekat, govorio o potencijalima Vojvodine i dobrim rezultatima ovog sektora proteklih godina.

Ugoturvinfest

Svečano otvaranje Međunarodnog festivala ugostiteljstva, turizma i vina „UGOTURVIN FESTA“ odrzano je u četvrtak, 12.novembra, 2015.godine sa početkom u 13 časova u Hotelu „Slavija“
Ovaj jubilej, 25 godina tradicije, obeležilo je dodeljivanje najprestižnijeg priznanja u turizmu regiona jugoistočne Evrope - Turistički oskar „Zlatno turističko srce 25“ koje je otišlo u ruke našem kolegi sindikalcu iz hotela Slavija Predragu Cvetkovicu.
Gradski odbor ugostiteljstva i turizma Novog Sada čestita dobitniku nagadu I želi mu uspešan rad u budućnosti.

Edukacija zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu II deo

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština organizovao je dana 23.09.2015. godine, u Plenum sali Radničkog doma „Svetozar Marković“, jednodnevni seminar „Edukacija zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu II deo“. Podršku ovom projektu dao je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, čiji je predstavnik, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu Željko Dvožak, prisustvovao seminaru i uzeo aktivno učešće u kreiranju ideja za dalji razvoj ove privredne grane. Edukacija je bila namenjena zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu, a svoj doprinos dali su stručni predavači iz turističke organizacije Novog Sada, direktor Branislav Knežević i PR Jelena Radojčić, koji su obradili teme „Kulturni turizam 2015. godine – nova šansa za manifestacioni turizam“ i „Omladinski turizam u funkciji razvoja srpskog turizma“.Poslednji deo edukacije bazirao se na praktičnom upoznavanju sa specifičnostima vojvođanske kuhinje.Takođe, seminaru su prisustvovali visoki predstavnici samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma na svim nivoima, kao i predsednik SSSV Goran Milić. U svojstvu domaćina bili su predsednik SSSNS Vladimir Gvozdenović i organizator celog projekta i predsednica GOS ugostiteljstva i turizma Novog Sada, Valerija Ember. Sumiranjem utisaka izražena je nada učesnika da će ovako korisni edukativni seminari biti praktikovani i u budućnosti.

bottom