top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Trgovine - Vesti

Nedelja bi za sve srpske trgovce mogla da postane neradni dan ukoliko nadležni prihvate inicijativu Samostalnog sindikata trgovine da se zakonom reguliše zabrana rada na ovaj dan u sedmici.
Iako bi mnogi zaposleni odahnuli, ekonomske računice govore da bi ovakav potez smanjio broj radnika u ovom sektoru za oko osam odsto, a država bi izgubila dobar deo finansijkog kolača zvanog PDV.
Prema podacima sindikata, u srpskim trgovinama radi od 190.000 do 200.000 zaposlenih, a ovim poslom se uglavnom bave žene. Nјihove plate niže su od republičkog proseka i iznose oko 29.000, dok kasiri, magacioneri i izlagači robe u ozbilјnim trgovinskim lancima jedva prihoduju oko 23.000 dinara. Oni zaposleni u privatnim pilјarnicama prime daleko manje, a uz to mnogi nisu ni prijavlјeni.
“Većina ne zna šta znači praznik, a kamoli uvećana dnevnica za rad na taj dan”, kaže Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije.

Dana 26. decembra 2014. godine održana je izborna (konstitutivna) sednica Gradskog odbora sindikata radnika trgovine Novog Sada. Verifikovan je izbor članova Gradskog odbora sindikata, za mandatni period 2015-2020. godine. Isto tako, usvojen je Izveštaj o radu Sindikata radnika trgovine Novog Sada za mandatni period 2010-2015. godine. Postignuta je saglasnost da se o okvirnom Planu rada na narednu godinu, razgovara na prvoj sednici Gradskog odbora u novom mandatu. Za predsednika Sindikata radnika trgovine Novog Sada, za mandatni period 2015-2020. godine, tajnim glasanjem, izabran je Slavko Đaković, predsednik SO “Merkator-S” doo, Novi Sad.

Ni protekla, 2013. godina, nije bila nimalo laka za sindikalne aktiviste u sindikalnim organizacijama – članicama Sindikata, odnosno Sindikat radnika trgovine Novog Sada. Pored redovne tematike – razmatranja aktuelne situacije u sindikalnim organizacijama – članicama, Gradski odbor je razmatrao i kretanje broja članova, poredeći ga sa ukupnim brojem zaposlenih u trgovini Novog Sada. Konstantno je zaključivano da je prioritetni zadatak svih članova Sindikata, sindikalno organizovanje zaposlenih u delatnosti trgovine, koji nisu članovi samostalnog sindikata. Na članstvo samostalnog sindikata u AD “Novosadski sajam”, Novi Sad vršeni su konstatni pritisci da istupe iz samostalnog i pristupe u kompanijski sindikat, pod direktnim uticajem generalnog direktora ovog privrednog društva. I pored obraćanja nadležnim organima Grada i Republike da je ovakvo postupanje u suprotnosti sa Ustavom R Srbije, zakonom, ratifikovanim konvencijama i preporukama MOR-a, pritisci na članstvo samostalnog sindikata su nastavljeni.

Ni protekla, 2012. godina, nije bila nimalo laka za sindikalne aktiviste u sindikalnim organizacijama – članicama Sindikata, odnosno Sindikat radnika trgovine Novog Sada.

Posle dugotrajnih, mukotrpnih pregovora, krajem aprila u godini koja je za nama, zaključeni su: Kolektivni ugovor kod poslodavca AD "Novosadski sajam", Novi Sada i Kolektivni ugovor kod poslodavca "Tehnometal" doo, Novi Sad.

Dana 08. juna ove godine, održana je šesta sednica granskog sindikata trgovine Novog Sada. Po ustaljenom običaju, razmatrano je aktuelno stanje u sindikalnim organizacijama članicama Sindikata. Objektivno je ocenjena ekonomska situacija, i ukazano da su tokom proleća ove godine, zaključena tri Kolektivna ugovora kod poslodavca i to u: "Merkator S" d.o.o., Novi Sad, AD "Novosadski sajam", Novi Sad i DOO "Tehnometal", Novi Sad. Kao što to obično biva, razgovaralo se i problemima unutar privrednih društava, odnosno sindikalnih organizacija u sastavu Sindikata trgovine Novog Sada.


bottom