top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Tekstila - Vesti

Zaposlenima i članovima SO “Mediteks” iz Stepanovićeva potpisivanjem Sporazuma sa poslodavcem obezbeđene su redovne isplate zarada i obezbeđeno zdravstveno osiguranje. Poslodavaca poštuje potpisan sporazum. U “Novitetu” zaposlenima je isplaćena avgustovska zarada 19. Oktobra 2013. godine i overene su zdravstvene knjižice do marta 2014. godine. Zaposleni u “Novitetu” bili su 6,5 meseci u štrajku i u tom periodu nisu imali zarade.

I pored svih ranijih razgovora zaposlenih i članova Sindikkalne organikzacije Mediteks AD sa poslovodstvom, članovi sindikata stupili su 14. juna 2013. u štrajk.U štrajku je ukupno učestvovalo tridesetak zaposlenih / članova SO. Zahtevi štrajkačkog odbora odnosili su se na neisplaćene zarade, regres, otuđivanje uzajamne kase te generalno skreatanje pažnje na već ugroženu egzistenciju porodica, kojima je ovo bio jedini izvor prihoda. Štrajk je okončan uz potpisivanje sporazuma o načinu isplate zarada zaposlenima 18.07.2013. godine.Sporazumom je regulisano način isplate zaostalih zarada, regresa, isplata novčane naknade iz kase uzajamne pomoći i povezivanje radnog staža.

Prema informacijama članova SO Noviteta AD zaposleni treba od 01. avgusta 2013. godine da se vrate na posao i počnu sa proizvodnjom. Iz dosadašnjih razgovora direktora i zaposlenih raspoloženje zaposlenih se nije promenilo te svi neodobravaju dolazak na posao ukoliko im se ne isplate zarade

Sredinom jula 2013. godine overene su zdravstvene knjižice na 3 mesece i isplaćena je decembarska zarada za 2012.godinu.

Takođe prema rečima direktora ukoliko bi se počela proizvodnja sa 1. avgustom krenule bi i isplate zaostalih zarada, moramo napomenuti da su zaposleni od polovine februara 2013. godine do danas u štrajku.

Predsednik Gradskog odbora sindikata tekstila, kože i obuće, Dragan Stanišić i predsednik Grupacije industrijskih sindikata, Novak Vasić posetili su zaposlene i članove SO „Mediteks“AD iz Stepanovićeva.U redovnoj poseti sindikalnih organizacija, članstvo SO „Mediteks“AD je iskazalo veliko zadovoljstvo što je omogućen i upriličen ovaj sastanak.Članovi SO Mediteks AD kroz razgovor inicirali su pisanje predloga Kolektivnog ugovora kod poslodavca. Kolektiv AD Mediteks uglavnom čine žene koje svojim dugogodišnjim radom i stručnošću obezbeđuju zavidan kvalitet u proizvodnji i ispunjavaju zahteve svojih korisnika.Osnovna delatnost je proizvodnja sanitetskog i tekstilnog materiala, kao što su zavoji, gaze, komprese i dr.

Sa predstavnicima Sindikalne organizacije SO Mediteks AD u zgradu SSSNS održan je zajednički sastanak sa članom predsedništva zaduženim za grupaciju industrijskih sindikata, Vasić Novakom, predsednikom Odbora tekstila, kože i obuće, DraganomStanišićem, stručnim saradnikom odbora i pravnikom SSSNS. Sastanak je organizovan u svrhu rešavanja zahteva zaposlenih / članova sindikata “Mediteks” AD. Neki od zahteva sindikata bili su: dogovoriti pregovore za KU kod poslodavca, rešavanje neisplaćenih zarada, nepovezanog staža i dr. Sindikalncima je ukazana pravna pomoć u vidu pravnog saveta, a saradnik odbora se obavezao da će u što kraćem roku obezbediti tekst KU kod poslodavca.


bottom