top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Obrazovanja - Vesti

Nakon održanog sastanka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kome su prisustvovali ministar prosvete, ministar državne uprave i lokalne samouprave, državni sekretar ministarstva finansija i predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete, Ministarstvo prosvete je izdalo saopštenje u kome se između ostalog navodi: „Vlada Republike Srbije potvrdila je danas dogovor između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika u vezi sa reformom platnog sistema u tom sektoru čime će se zaposleni u prosveti izjednačiti sa ostalim korisnicima republičkog budžeta, za kojima su godinama zaostajali“.
Iako je ovakav ishod posledica štrajkova i mnogobrojnih teških sastanaka, nadamo se da je ovo tek korak ka pravom vrednovanju radnika u sferi obrazovanja.
Po odluci Republičkog odbora sindikata obrazovanja, od ponedeljka, 08.10.2018.godine, privremeno se prekida štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.
Reprezentativni sindikati obrazovanja (Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnka u prosveti Srbije i Granski sindikat obrazovanja Nezavisnost) doneli su Odluku da svi zaposleni, članovi sindikata stupe 28. oktobra 2015. godine u jednočasovni štrajk upozorenja.

Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se zahteva da se postigne sporazum o sledećim pitanjima:

1. Datumu i visini isplate jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju, prema tački 2. Sporazuma o izlasku iz štrajka;
2. Donošenju Zakona o platama zaposlenih u javnim službama kojim bi se poboljšao materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

Zaposleni koji učestvuju u štrajku neće držati prvi čas u prepodnevnoj smeni i prvi čas u popodnevnoj smeni.

Odluka 1, Odluka 2, Odluka 3.

Dana 25. februara 2015. godine objavljen je u "Službenom glasniku R.S." Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, koji stupa na snagu i primenjuje se od 05. marta 2015. godine. Tekst ugovora možete pogledati OVDE.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete: Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti, na sastanku koji je održan u sredu 29. oktobra 2014. godine, doneli su Odluku da svi zaposleni članovi ovih sindikata stupe u štrajk od 17. novembra 2014. godine.

Štrajkački zahtevi su:

1. Izuzimanje prosvete od smanjenja plate;
2. Donošenje Zakona o platnim razredima koji će obuhvatiti čitav javni sektor i primenu zakona od 01. januara 2015. godine;
3. Hitno otpočinjanje pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Odluku o štrajku možete videti OVDE.

Dana 22.10.2014. godine u 13.00 časova održan je protest oko 2500 prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština u znak sindikalne solidarnosti bio je na protestu i na taj način podržao prosvetne radnike u borbi za njihova prava, tačnije u nameri da spreče da se iz najavljenog smanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni radnici, kao i da se donese zakon o platama i platnim razredima.


bottom