top
Please update your Flash Player to view content.

Delove za hidrante, specijalne kuglaste ventile i delove specijalne namene za građevinsku i medicinsku industriju radnici „Jugoalata” počeće da prave za dve nedelje, a proizvod će se izvoziti u Austriju. Taj posao dogovaralo je rukovodstvo „Jugoalata” na jučerašnjem sastanku s proizvodnim direktorom firme MKE iz Hajdenrajhštajna iz Austrije Ilijom Petričićem. Firma MKE iz Austrije biće novi partner „Jugoalatu”, a u proizvodnju će uložiti 150.000 evra.

Po Petričićevim rečima, na jučerašnjem sastanku razgovarali su o strategiji razrade proizvodnje

– Na ovom radnom sastanku dogovaramo se da promene u proizvodnji, menaymentu i organizaciji sprovedemo u najkraćem roku – rekao je Petričić. – Moramo da ustanovimo ko će biti odgovoran za koji segment posla i da utvrdimo termine za početak proizvodnje i rokove za isporuku proizvoda. Proizvodnja će početi s kadrovima koje „Jugoalat” već ima, a u pitanju je 40 ljudi, a kasnije će taj broj biti povećan tako što ćemo pozvati bivše radnike koji žele da se vrate i rade i zaposliti još ljudi. Plan nam je da do 2017. godine imamo oko 200 zaposlenih u proizvodnji.

Petričić ističe da su u planu dva proizvoda koje će „Jugoalat” pod svojim imenom i licencom izvoziti u zemlje bivše Jugoslavije, ali i prodavati po celoj Srbiji.

– Trenutno, „Jugoalat” može da plasira određene proizvode, ali u određenoj količini i uz mnogo pomoći. Ova firma je spremna da počne da radi i mi smo sigurni da će to napredovati prema našem planu – kazao je Petričić.

Vlasnik i direktor „Jugoalata” Spasoje Jakovljević istakao je da bi, osim austrijskog partnera, ta firma uskoro mogla dobiti i partnera iz Kine.

– Radimo na tome da se što više ljudi zaposli i da proizvodnja krene. Pregovori s kineskim partnerom su u završnoj fazi, svi uslovi su prihvaćeni, a preostalo je da odemo tamo i potpišemo ugovore – rekao je Jakovljević. – Vrednost tih ugovora je veoma velika – na godišnjem nivou biće oko pet miliona evra. Želja nam je da fabrika radi i mislim da će oživeti u narednu godinu dana. Trenutno imamo 40 radnika, oni pokrivaju domaće naruybine i one koje nam stižu iz Hrvatske i Slovenije, ali ako sve bude išlo po planu, biće još zapošljavanja.

Po rečima predsednika Sindikata metalaca Novog Sada Novaka Vasića, svako zapošljavanje je veoma značajno za građane Novog Sada.

– Zadovoljni smo što neko ulaže u našu proizvodnju, što znači da veruju našim radnicima – rekao je Vasić. – To znači da će „Jugoalat” stati na noge i biti onaj stari. To je važno, naročito zato što Novi Sad u poslednjih pet ili šest godina nije otvorio nijedan proizvodni pogon. Otvaranje marketa ne donosi dobro. Dobro će biti onda kada se počne stvarati nova vrednost i kada se pokrene proizvodnja, tada će građani bolje živeti.

U AD „Jugoalat“ stečaj je pokrenut 2. juna 2010. godine, nakon čega je usledio Plan reorganizacije preduzeća, koji je usvojen krajem avgusta 2013. Početkom decembra iste godine tri radnika podnela su zahtev za uvođenje ponovnog stečaja jer se Plan reorganizacije nije sprovodio. Radnici su zahtev povlačili pa ga ponovo podnosili i Privredni sud je u aprilu 2014. godine pokrenuo prethodni stečajni postupak. U tom periodu „Jugoalat“ je u nekoliko navrata pokretao proizvodnju i radilo je 40 radnika tog preduzeća. „Jugoalat“ je osnovan 1935. godine. 

N. Radman

Foto: B. Lučić

Izvor: Dnevnik


bottom