top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Kulture - Vesti

Javna rasprava povodom Radne verzije kataloga radnih mesta u kulturi

Dana 24.09.2015. godine, u zgradi Muzeja Vojvodine u Novom Sadu(Dunavska 35), održana je Javna rasprava povodom poslednje Radne verzije Kataloga radnih mesta u ustanovima kulture, na inicijativu SO radnika Muzeja Vojvodine i GOS radnika kulture Novog Sada, članica Saveza samostalnih sindikata grada novog Sada i opština.
Javnoj raspravi ispred Vlade Republike Srbije prisustvovali su Darinka Radojević, savetnik Kori Udovički - potpredsednika Vlade, i Vladimir Mihajlović, savetnik u Kabinetu Kori Udovički - potpredsednika Vlade, kao predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave; Igor Jovičić, sekretar ministarstva; Vesna Maricki Ostojić, samostalni savetnik; Đurđijana Jovanović, samostalni savetnik; i Nikola Šeatović, savetnik; kao predstavnici Ministarstva kulture i informisanja; Letica Rokvić, sekretar Narodne bivlioteke Srbije; i Marija Milošević, stručni saradnik za pravne poslove u Arhivu Srbije.
Preko 100 predstavnika kulturnih institucija Novog Sada i Vojvodine prisustvovalo je Javnoj raspravi gde su predstavnici Vlade, u većini slučajeva čini se bezuspešno, pokušavali da razreše brige i nedoumice koje izaziva Katalog. Glavni argument u odbrani Kataloga bio je svakako da njegova primenjivost nije potpuna bez sistematizacije radnih mesta u samim ustanovama, tj. da navedena radna mesta u katalogu nisu prepreka da se se kroz sistematizacije obuhvate i ona radna mesta, sa zanimanjima, koja nisu u Katalogu. Opšti je utisak, da je Radna verzija Kataloga urađena bez dovoljno udubljivanja, bez dovoljno istraživačkog rada i analiziranja, te da se mnogi zaposleni neće pronaći u njemu što će dovesti do gubljenja radnih mesta ili u blažem slučaju, do smanjenja primanja zaposlenih.

Sa kulturom počelo objavljivanje radnih verzija kataloga radnih mesta u javnom sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave počela su sa objavljivanjem radnih verzija kataloga radnih mesta u javnom sektoru, na čijim izradama su radila resorna ministarstva.
Katalozi predstavljaju popis, klasifikaciju i vrednovanje radnih mesta, što je jedan od najvažnijih koraka u sprovođenju reforme platnog sistema. Osim naziva radnih mesta, odnosno zvanja u kojem se obavljaju poslovi na radnim mestima, Katalog sadrži i tipičan opis radnog mesta, zahtevanu stručnu spremu, dodatna znanja i ispite/sertifikate, kao i zahtevano iskustvo za rad na tim poslovima. Katalog nije zamena za postojeće sistematizacije radnih mesta, već predstavlja spisak radnih mesta u javnom sektoru koji će biti okvir poslodavcima prilikom izrada sopstvenih sistematizacija.
Podsistemi javnog sektora, po kojima su koncipirani katalozi su: državni organi, organi autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, zdravstvo, prosveta, socijalna zaštita, kultura i sport. Dok su generička radna mesta koja se pojavljuju u celom sistemu posebno izdvojena u cilju uporedivosti.
Pozivamo vas da na radne verzije kataloga svih podsistema javne uprave, koji će biti predstavljeni sukcesivno na sajtu Ministarstva, pošaljete komentare i sugestije na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 1. oktobra 2015. godine.
Uporedo sa ovim vidom javnih konsultacija, Ministarstvo u saradnji sa resornim ministarstvima će organizovati i okrugle stolove tokom septembra 2015. godine, o kojima ćemo blagovremeno obavestiti javnost.

Održani izbori u gradskom odboru zaposlenih u kulturi

Tokom perioda oktobar-decembar 2014. godine, u sindikalnim organizacijama gradskog odbora sindikata radnika kulture Novog Sada održani su izbori za predsednike u nastupajućem mandatnom periodu 2015-2020. godine. Nakon toga, dana 26.12.2014. održani su i izbori za predsednika Odbora. Jednoglasnom odllukom izabran je dosadašnji predsednik Lazar Popara kome Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština čestita i želi uspešan rad kao i do sada.

Štrajk upozorenja zaposlenih u kulturi

Odluku o štrajku upozorenja zaposlenih u kulturi možete pročitati OVDE.

Sporazum o produženom važenju PKU za ustanove kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad

Dana 05. marta 2014.godine zaključen je Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji je osnivač  Grad Novi Sad. Važenje Posebanog kolektivnog ugovora produžava se do zaključenja novog PKU za ustanove kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad, a najduže šest meseci od dana prestanka važenja postojećeg kolektivnog ugovora. Sporazum objavljen u Službenom listu Grada Novog Sda br. 11 od 21. marta 2014. godine. Sporazum

bottom