top
Please update your Flash Player to view content.

Pregovarački timovi reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije usaglasili su tekst novog Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije koji je 14.02.2012. godine potpisan u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ugovor su potpisali predsednik Unije poslodavaca Srbije za granu građevinarstva, Zoran Mišeljić, predsednik Granskog sindikata građevine, građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede „Nezavisnost“, Saša Simić i predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Duško Vuković.

Vuković je rekao da su socijalni partneri ispunili svoju obavezu i postigli konsenzus koji će omogućiti da radnici lakše podnesu teret velike krize.

Potpisivanjem ovog ugovora, koji bi trebalo da važi dve godine, jeste maksimum koji smo u ovom trenutku mogli da postignemo, a sada se moramo izboriti da on bude primenjen i u praksi, kazao je Vuković, izrazivši uverenje da će ministar rada uskoro potpisati i prošireno dejstvo tog ugovora.

Ukazavši da se građevinska industrija nalazi u veoma teškoj situaciji, Mišeljić je rekao da je prošle godine, od 7.626 privrednih subjekata, njih 3.026 poslovalo sa gubitkom, dok je prosečna zarada zaposlenih bila ispod republičkog proseka i iznosila je 32.971 dinar.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je izrazio uverenje da će ugovor zaživeti i da će se poštovati u praksi, u čemu će veliku korektivnu ulogu upravo imati sindikat.

„Treba stvoriti ambijent koji će omogućiti da se ovakvi ugovori poštuju. U suprotnom, neće nam pomoći ni jedan kolektivni ugovor. Mora se voditi borba za više posla i nova radna mesta, a onda će se poslodavci i radnici lakše dogovoriti oko podele dobiti“, naglasio je Orbović.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak je izrazio sumnju u poštovanje ugovora jer, kako je ocenio, država ne sankcioniše one koji ne poštuju ono što je potpisano u njima.

„Ni u jednoj delatnosti nema manje dostojanstva kao što je to u građevinarstvu. Nisam siguran da će ovaj ugovor imati budućnost, jer se kod nas najviše štedi na ljudima. Građevinarstvo bi u svakoj državi trebalo da ima prioritet“, rekao je Čanak.

Izvor: (preuzeto) sa Vebsajta SSSSrbije: www.sindikat.rs

Vest od 14. februara 2012. godine


bottom