top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Građevina - Vesti

Građevinarstvo je poslednjih nekoliko godina doživelo pravi bum, a, prema procenama, Novi Sad ima najviše gradilišta u jugoistočnoj Evropi (aktivno je oko 3.000) u odnosu na broj stanovnika.
Neimari su angažovani na izgradnji stanova i fabrika, na infrastrukturnim projektima od državnog značaja, a nedavno je završena i Kovid bolnica na Mišeluku, gde je bilo zaposleno više od 500 uglavnom naših majstora.
Zbog nedostatka domaće radne snage, poslodavci se dovijaju na različite načine, pa su na pojedinim gradilištima zaposleni radnici iz Pakistana, Indije, Turske, Albanije, Indonezije. Kako objašnjava predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić nemoguće je utvrditi njihov tačan broj jer mnogi rade na crno.

  Povodom pogibije građevinskog inženjera koji je juče preminuo nakon pada sa zgrade u izgradnji na Rotkvariji, oglasili su se i sindikati, zahtevajući odgovornost poslodavaca za bezbednost zaposlenih.

Svega malo više od mesec dana od pogibije radnika na gradilištu Pupinove palate, dogodio se još jedan nesrećan slučaj sa smrtnim ishodom. Juče ujutro je na gradilištu na uglu Masarikove i Hilandarske, tridesetogodišnji inženjer, podlegao je povredama nakon pada sa građevine. Iz Sindikata građevinarstva Novog Sada nisu želeli da na komentarišu ovaj slučaj, jer još uvek ne postoji izveštaj.

“Juče se desilo da je pao radnik sa gradilišta jednog tu kod socijalnog. Ne mogu ništa sada da govorim pošto je inspekcija izašla i tužilac je izašao i ne mogu da prejudiciram šta će da kažu, kakav će biti izveštaj. Ali ovom prilikom hoću da apelujem na svakog radnika da ne radi ako mu nije obezbeđeno gradilište, ako mu nije siguran rad, ako nije prijavljen, slobodno može da se obrati inspekciji, da se obrati sindikatu”, rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Novog Sada.

Poslova u domaćem građevinarstvu sve je više, a istovremeno je sve uočljiviji nedostatak zidara, tesara, armirača i drugih građevinaca koji poslednjih godina u velikom broju odlaze u inostranstvo radi znatno većih zarada, stvarajući tako određeni "vakuum" na domaćem tržištu.
U Srbiji danas nedostaje oko 30.000 građevinskih radnika. Taj deficit majstora različitih profila, po rečima Josipa Modića, predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, i te kako se oseća i u Novom Sadu, uprkos podatku da u tom sektoru u gradu trenutno radi oko 11.000 ljudi.
- U gradu sad ima dosta posla u građevinarstvu, potražnja za radnicima je povećana, pa taj kadrovski deficit donekle popunjavaju majstori sa juga Srbije. Ključni problem je to što neki u građevini rade u takozvanoj crnoj ili sivoj zoni, pa su nelojalna konkurencija onima koji rade legalno, jer daju nešto veće zarade, pošto ne plaćaju doprinose.

Na otvaranju Dana energetike i investicija održanom na Novosadskom sajmu Pokrajinski sekretarijat za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo i Sindikat građevinarstva i IGM Vojvodine i Novog Sada, potpisali su protokol o saradnji.
Cilj potpisivanja je zajednička borba protiv sive zone i rada na crno. Pokrajinski sekretarijat će u kontaktima koje ima sa poslodavcima ukazivati na značaj socijalnog dijaloga i ulogu sindikata.
Protokol su potpisali Pokrajinski sekretar za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo Nenad Grbić i predsednik Sindikata građevinarstva i IGM Vojvodine i Novog Sada Modić Josip.
U subotu, 08.08.2015. godine, u Srbiji je obeležen Dan gradjevinara sedamdeset i peti put, uz konstataciju da su, kao i pre 75 godina, građevinari na rubu egzistencije. Posla nema, a i kad ga ima, zarade su sramotno male (neretko i neredovne) i nedovoljne i za pomisao o normalnom životu. I pored propisanih visokih kazni za poslodavce, preko 50% gradjevinskih radnika radi na crno. Bezbednost na radu je mrtvo slovo na papiru, a o tome svedoče učestali naslovi u novinama o tragedijama na gradilištima. Iz godine u godinu stanje u građevinskoj industriji ravno je nemirnom blatnjavom tlu iako se već decenijama priča kako će se položiti novi, čvrsti temelji za oporavak ove vrlo važne delatnosti. Iz godine u godinu, iz obećanja u obećanje i prošlo je već dovoljno vremena da se sadašnje generacije ne sećaju da smo nekada bili jedni od lidera u oblasti građevinske industrije. Naši stručnjaci su, primera radi, bili jedni od najcenjenijih mostograditelja u svetu, a kada je 1961 godine sagrađen „Žeželjev“ drumsko-železnički most, predstavljao je čudo savremene gradnje, no, danas, 50-ak godina kasnije, Novi Sad već nebrojeni broj godina čeka da dobije bledu imitaciju Žeželjevog mosta. Zbog čega je to tako? Sigurni smo da naši radnici i dalje znaju svoj posao, ali taj rad mora da se plati. Ulice u Novom Sadu liče na minska polja i sva je prilika da će tako biti dokle god se „ratuje“ oko nadležnosti. Postoji mnogo primera lošeg stanja u građevinskoj industriji Novog Sada koja je nekad imala preduzeća svetskog glasa i mnogo je razloga za nezadovljstvo radnika, sindikata, ali i svih građana Novog Sada. Ne preostaje nam ništa drugo nego da zahtevamo više ozbiljnosti i pažnje usmerene na rešavanje ovog problema.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština želi svim građevinarima novu budućnost, posao, pristojne zarade, veću bezbednost na radu i ugled koji ova industrijska grana zaslužuje!

bottom