top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Građevina - Vesti

Poslova u domaćem građevinarstvu sve je više, a istovremeno je sve uočljiviji nedostatak zidara, tesara, armirača i drugih građevinaca koji poslednjih godina u velikom broju odlaze u inostranstvo radi znatno većih zarada, stvarajući tako određeni "vakuum" na domaćem tržištu.
U Srbiji danas nedostaje oko 30.000 građevinskih radnika. Taj deficit majstora različitih profila, po rečima Josipa Modića, predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, i te kako se oseća i u Novom Sadu, uprkos podatku da u tom sektoru u gradu trenutno radi oko 11.000 ljudi.
- U gradu sad ima dosta posla u građevinarstvu, potražnja za radnicima je povećana, pa taj kadrovski deficit donekle popunjavaju majstori sa juga Srbije. Ključni problem je to što neki u građevini rade u takozvanoj crnoj ili sivoj zoni, pa su nelojalna konkurencija onima koji rade legalno, jer daju nešto veće zarade, pošto ne plaćaju doprinose.

Na otvaranju Dana energetike i investicija održanom na Novosadskom sajmu Pokrajinski sekretarijat za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo i Sindikat građevinarstva i IGM Vojvodine i Novog Sada, potpisali su protokol o saradnji.
Cilj potpisivanja je zajednička borba protiv sive zone i rada na crno. Pokrajinski sekretarijat će u kontaktima koje ima sa poslodavcima ukazivati na značaj socijalnog dijaloga i ulogu sindikata.
Protokol su potpisali Pokrajinski sekretar za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo Nenad Grbić i predsednik Sindikata građevinarstva i IGM Vojvodine i Novog Sada Modić Josip.
U subotu, 08.08.2015. godine, u Srbiji je obeležen Dan gradjevinara sedamdeset i peti put, uz konstataciju da su, kao i pre 75 godina, građevinari na rubu egzistencije. Posla nema, a i kad ga ima, zarade su sramotno male (neretko i neredovne) i nedovoljne i za pomisao o normalnom životu. I pored propisanih visokih kazni za poslodavce, preko 50% gradjevinskih radnika radi na crno. Bezbednost na radu je mrtvo slovo na papiru, a o tome svedoče učestali naslovi u novinama o tragedijama na gradilištima. Iz godine u godinu stanje u građevinskoj industriji ravno je nemirnom blatnjavom tlu iako se već decenijama priča kako će se položiti novi, čvrsti temelji za oporavak ove vrlo važne delatnosti. Iz godine u godinu, iz obećanja u obećanje i prošlo je već dovoljno vremena da se sadašnje generacije ne sećaju da smo nekada bili jedni od lidera u oblasti građevinske industrije. Naši stručnjaci su, primera radi, bili jedni od najcenjenijih mostograditelja u svetu, a kada je 1961 godine sagrađen „Žeželjev“ drumsko-železnički most, predstavljao je čudo savremene gradnje, no, danas, 50-ak godina kasnije, Novi Sad već nebrojeni broj godina čeka da dobije bledu imitaciju Žeželjevog mosta. Zbog čega je to tako? Sigurni smo da naši radnici i dalje znaju svoj posao, ali taj rad mora da se plati. Ulice u Novom Sadu liče na minska polja i sva je prilika da će tako biti dokle god se „ratuje“ oko nadležnosti. Postoji mnogo primera lošeg stanja u građevinskoj industriji Novog Sada koja je nekad imala preduzeća svetskog glasa i mnogo je razloga za nezadovljstvo radnika, sindikata, ali i svih građana Novog Sada. Ne preostaje nam ništa drugo nego da zahtevamo više ozbiljnosti i pažnje usmerene na rešavanje ovog problema.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština želi svim građevinarima novu budućnost, posao, pristojne zarade, veću bezbednost na radu i ugled koji ova industrijska grana zaslužuje!
Dana 16.01.2015. godine održani su izbori u gradskom odboru sindikata radnika građevinarstva
i industrije građevinskog materijala Novog Sada. Reizborom na mesto predsednika gospodin Josip Modić zadužio je novi petogodišnji mandat(2015-2020).
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština čestita gospodinu Modiću izbor i želi mu uspeha u rešavanju problema građevinske delatnosti koja se nalazi u vrlo teškoj situaciji.
Radnici u građevinskoj industriji ni ovaj put, svoj praznik neće dočekati u radosti i veselju. Neizgrađeni stanovi, škole, vrtići..., radnici kojih je svake godine sve manje, sve više onih koji rade na crno, ugroženi na radu kod poslodavaca gde se ne primenjuju propisane mere za zaštitu radnika, te bahati poslodavci koji ne uplaćuju poreze i doprinose su danas realnost gradjevinarstva Srbije.
Svaka vlast R. Srbije obećava pokretanje gradjevinske industrije, kretanje u obračun sa sivom zonom, ali kako se da videti, od toga za sada nema ništa.
Nadamo se da će najavljivani projekti, kao što su Beograd na vodi i izgradnja jeftinih stanova i zaživeti. Povodom toga, tražimo da posao dobiju oni socijalno odgovorni poslodavci koji svoje obaveze izmiruju prema zaposlenima i prema državi, kao i da se materijal za izgradnju koristi isključivo od domaćih proizvođaća.
Sa nadom da će sledeće godine Dan gradjevinara, radnici dočekati sa puno više posla.

Predsednik sindikata gradjevinarstva i IGM Novog Sada
Modić Josip
tel.062 889 09 46

bottom