top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Energetike - Vesti

Dana 23. decembra 2014. godine održana je izborna – konstitutivna sednica Gradskog odbora sindikata radnika energetike, petrohemije, hemije i nemetala Novog Sada. Verifikovan je izbor novih članova GOS-a za mandatni period 2015-2020. godine. Na sednici je usvojen Izveštaj o petogodišnjem radu GOS-a. Nakon sprovedenog tajnog glasanja, za predsednika Sindikata radnika energetike, petrohemije, hemije i nemetala Novog Sada za mandatni period 2015-2020. godine jednoglasno je izabran Milivoje Vojinović, dosadašnji predsednik Gradskog odbora sindikata.

U protekloj 2013. godini, Gradski odbor sindikata radnika energetike, petrohemije, hemije i nemetala Novog Sada je održao tri redovne sednice. Na održanim sednicama, prioritetno utvrđen zadatak bila je i ostaje zaštita i unapređenje socijalno-ekonomskog položaja, kako pojedinca, kao člana, tako i kolektivno. Sindikalnim organizacijama - članicama Odbora koje su se obraćale za pomoć pružena je adekvatna pomoć, kako od strane organa Sindikata, tako i od Stručne službe Saveza. Gradski odbor je, između ostalog, razmatrao aktivnosti vezane za reformisanje SSS Srbije, i zauzete stavove i zaključke sa sednica upućivao višim organima Sindikata i Saveza sindikata.

Predstavnici reprezentativnih sindikata Naftne industrije Srbije i rukovodstvo Kompanije postigli su 27. februara 2013. godine dogovor oko visine otpremnine u slučaju proglašenja viška zaposlenih usled tehnoloških, organizacionih i drugih promena kod poslodavca. Tim povodom, zaključen je Aneks Kolektivnog ugovora između generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka s jedne, i predsednika reprezentativnih sindikata s druge strane, Gorana Takića u ime JSO NIS a.d., Novi Sad i Milenka Nedića, u ime JSO NIS Naftagas, Novi Sad.

I tokom 2012. godine, Sindikat radnika energetike, petrohemije, hemije i nemetala Novog Sada je redovno pratio i analizirao stanje u sindikalnim organizacijama - članicama. Sa sednica je nekoliko puta apelovano ka nadležnim državnim organima, da se aktivno uključe u proces reorganizacije Naftne industrije Srbije, shodno procentu vlasništva u kapitalu ove kompanije. Naglašavano je da će permanentni odlasci zaposlenih iz NIS-a po Socijalnom programu, za nekoliko godina dovesti do prelivanja tereta brige o zaposlenima sa poslodavca, odnosno većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije na državu, što će prouzrokovati porast broja nezaposlenih, odnosno socijalnih slučajeva u zemlji. Nije bilo odgovora.

 

Visina toplog obroka iznosi 20 odsto od minimalne zarade, odnosno približno 3.500 dinara, dok je visina regresa za godišnji odmor u visini minimalne zarade.

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić potpisao je danas odluku o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora za hemiju i nemetale Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 103/2011) kojom se reguliše visina toplog obroka i regresa za zaposlene u toj grani.


bottom