top
Please update your Flash Player to view content.
Deseta sednica Gradskog veća SSS grada Novog Sada i opština, održana je 23. decembra 2016. godine. Pored članova Veća, sednici su prisustvovali i gosti: Olivera Bobić, predsednik SSS grada Niša, Saša Torlaković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva i IGM Srbije i Goran Milić, predsednik Veća SSS Vojvodine.
Veće je usvojilo Izveštaj o radu SSS grada Novog Sada i opština za proteklu, 2016. godinu. Donet je Plan rada Saveza za narednu poslovnu godinu, kao orijentacioni plan aktivnosti. Doneta je odluka o imenovanju komisija za popis u 2016. godini. Razmotrena je i prihvaćena informacija o stanju u opštinskim većima SSS Srbobrana, Žablja, Temerina i Beočina. Razmatrano je i kretanje članstva i članarine tokom prvih jedanaest meseci ove, u odnosu na isti period prethodne i konstatovalo da se mora raditi na omasovljenju sindikalnog članstva, jer snaga je u broju!
Gradsko veće je informisano da je SSS grada Novog Sada i opština dostavljena radna verzija Zakona o štrajku, i da je Stručna služba pripremila Primedbe, predloge i sugestije na Radnu verziju Zakona. Veće je informisano da je Savet stranih investitora u Beloj knjizi za 2016. godinu zahtevao od nadležnih državnih organa izmene niza zakona u pravcu pogoršavanja prava zaposlenih. Članovi Veća su informisani da je po osnovu zahteva SSS grada Novog Sada i opština upućenom Veću SSS Srbije da se uputi inicijativa socijalnim partnerima za otpočinjanje pregovora radi zaključenja Opšteg kolektivnog ugovora, formirana radna grupa od strane Veća SSS Srbije. Veće je informisano da je SSS Srbije ponovo uputio amandman resornom Ministarstvu na Zakon o  penzijskom i invalidskom osiguranju, da smanjenje penzija prilikom penzionisanja u slučaju neispunjenja starosnog uslova za tzv „punu“ penziju bude privremeno, a najkasnije do ispunjenja starosnog uslova za penzionisanje. Gradsko veće je informisano i o tome da je upućen amandman resornom Ministarstvu na član Zakona o radu u pravcu dopune da zaposlenima koji su na bolovanju zbog privremene sprečenosti za rad duže od 30 dana, a imaju zasnovan radni odnos na određeno vreme, ne može prestati radni odnos u slučaju isteka ugovora o radu na određeno vreme za vreme privremene sprečenosti. Veće je upoznato i da Evropska Konfederacija sindikata ocenjuje neodrživim postojeći disparitet u visini minimalne zarade po radnom času u Srbiji i u drugim zemljama Evropske unije.

bottom