top
Please update your Flash Player to view content.

Sekcija žena - Vesti

Sekcija žena SSSNS, Omladinska prestonica evrope (OPENS2019) i Omladina JAZASa Novi Sad pozivaju vas da budete deo projekta "Večera sa komšijama" i prisustvujete koncertu dva vokalna i dva folklorna sastava i svojim prisustvom pomognete našoj sugrađanki, 12-ogodišnjoj Aleksandri Krstić, koja boluje od cerebralne paralize i neophodna joj je hitna hiruška intervencija. Koncert će se održati u Velikoj sali Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada (Radnički dom "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24) u subotu 22. juna 2019. Godine od 18.00 sati.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, poziva naše članice da se prijave učešće u tribini povodom obeležavanja Međunaodnog dana žena, 8. marta, i turistički obilazak Sremskih Karlovaca.

Tribina će se održati u svečanoj sali opštine Sremski Karlovci, nakon čega će biti organizovan turistički obilazak i poseta vinskom podrumu Bajilo.


Za prijave i dodatne informacije pišite u Inbox preko FB Sekcije žena SSSNS i opština.

Radi boljeg informisanja članstva o radu Sekcije žena u proteklim godinama, dostavljamo na uvid godišnje izveštaje.
2015-2016
2017
2018
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština u okviru projekta „Sindikalna škola: U znanju je snaga“ organizovao je 26. i 27. oktobra 2018. godine Seminar na temu: Borba za rodnu ravnopravnost ili borba protiv neravnopravnosti.
Program Seminara obuhvatio je predstavljanje Sekcija žena koje deluju na teritoriji Grada Novog Sada i teritoriji AP Vojvodine. Predavači su bili Varvara Lazarević, Predsednica Sekcije žena Novog Sada i Jadranka Svirčev, Predsednica Sekcije žena Vojvodine. O iskustvima i temama rada kojim se bave u Sekciji žena opštine Ruma prisutne je informisala Ljiljana Stanojević. Aktuelnu temu novog Zakona o podršci porodici kroz primere pojasnila je Valerija Ember, predsednica Gradskog odbora sindikata ugostiteljstva i turizma, a njenu prezentaciju možete videti OVDE.
Prisutni su učešćem u radu izneli svoje stavove o pitanju rodne ne/ravnopravnosti, ali i dali pozitivne primere o rešavanju pojedinih problema kao što su periodični zdravstveni pregledi, sindikalna putovanja, ali i programi solidarne pomoći zaposlenima.
Kao zaključak Seminara nametnula se tema poznavanja pravne regulative koja definiše prava zaposlenih žena ali i odnos društva prema ženama u opšte, što otvara mogućnosti za dalji rad i edukaciju članova Sindikata.
Seminar je organizovan u neposrednoj blizini Novog Sada, u Hotelu „Borkovac“ u Rumi. Edukaciji u okviru Seminara prisustvovalo je 30-ak zaposlenih i članova Sindikata.
Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština upriličila je Tribinu "Žene danas" kako bi učesnice i učesnici otvoreno govorili o položaju i tretmanu žena u društvu, ali i razlogu, odnosno povodu, za obeležavanje Međunarodnog dana žena, 8.marta.

Predsednik SSSNS i opština, Vladimir Gvozdenović, pozdravio je i podržao skup i nastojanja žena za sticanje prave jednakosti u svim sferama, ali i istakao da je teško izdvojiti jednu grupu našeg društva koja nije u problemu i koja je najviše ugrožena, te da su potrebne promene u svakom smislu.

Pričalo se o borbi žena kroz istoriju, ali se i o današnjim nelogičnostima gde diskriminacija nije uvek samo rodna nego se dešava na više nivoa. Istaknuto je da još uvek postoje podele na muške i ženske profesije, kako su na rukovodećim mestima muškarci, iako istraživanja pokazuju da su žene procentualno obrazovanije.


bottom