top
Please update your Flash Player to view content.
Pod pokroviteljstvom FES fondacije, u Neumu (BiH), održan je Regionalni kamp mladih RSS ’’Solidarnost’’ . Ovaj drugi u nizu, regionalni kamp mladih sindikalaca kojim je predsedavala BiH i Republika Srpska, održan je u periodu od 25.06 – 28.06.2013. Kamp je obuhvatao učesnike iz svih zemalja bivše Jugoslavije ( Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH-R.Srpska, Hrvatska, Slovenija ) koji su prvenstveno predstavljali rad omladinskih sindikalnih organizacija na svim nivoima, njihove aktivnosti i postignute dosadašnje rezultate. Upravo je tome bio posvećen prvi dan ovog skupa, gde su predstavnici omladinskih organizacija imali priliku da približe i obrazlože svoj rad kolegama iz okruženja. Prezentacije su u suštini bile jasne i koncizne demonstrirajući upravo suštinu rada organizacija. Na osnovu prezentacija mogle su se uočiti evidentne sličnosti, čak bi se moglo govoriti o identičnim problemima koji potresaju mlade ljude u regionu, kao što je visok nivo nezaposlenosti, nedostatak perspektive, osećaj (ne)sigurnosti, (ne)jednakosti itd. Svojim radom, zalaganjem i uspesima, koju su prepoznati, Sekcija mladih SSSNS i Vojvodine je takođe dobila svog predstavnika na održanom kampu. Ovo je prvenstveno bila prilika da se detaljnije upoznamo sa radom omladinskih organizacija iz okruženja, njihovim aktivnostima, planovima, rezultatima, da se izvuku pouke i razmene iskustva i da sve ono što je pozitivno pokušamo sprovesti u naš sistem radi efikasnijeg i efektivnijeg rada Sekcije.
Drugi dan je bio rezervisan za predavanja o pisanju projekata koji sredstva za finasiranje dobijaju direktno od evropske komisije. Sama tema je bila izuzetno zanimljiva, a složili smo se i neophodna jer predstavlja pravu šansu za dolaženje do sredstava i unapređenje saradnje među državama regiona i što je vrlo važno za stvaranje temelja samoodrživosti! Ovo je bila idealna prilika da se mladi sindikalci detaljnije upoznaju sa samom metodologijom izrade i pripreme projekata, potrebnom dokumentacijom, objavom konkursa itd. Učesnici su takođe dobili zadatak, radi boljeg upoznavanja i razumevanja suštine ove, ipak kompleksne tematike, da osmisle teme od sindikalnog značaja. Ove vežbe su osmišljene u vidu radionice i rada po grupama. Takođe u toku dana, izvršena je i prezentacija internet sajta koji u sebi sadrži sve relevantne informacije o radu sekcija mladih pomenutih država.
Naredni kamp će biti održan u Republici Hrvatskoj koja će ujedno biti i predsedavajuća.
Svi učesnici su izrazili izuzetno zadovoljstvo što su bili deo ovog kampa, što su dobili priliku da osete neverovatnu energiju zajedništva, solidarnosti i jednakosti, i izneli su uverenje da će tako biti i u narednom periodu i svim borbama koje nam tek dolaze.
 

bottom