top
Please update your Flash Player to view content.

Sekcija mladih - vesti

Uz podršku Olof Palme centra, u okviru projekta "Budi uključen", Sekcija mladih SSSNS i opština održala je seminar za mlade novosadske članove samostalnog sindikata u Zrenjaninu 06. i 07.12.2021. godine, na kojem su predstavljena iskustva švedskih mladih sindikalista u aktiviranju članstva, ali i upriličena interaktivna radionica koja je za cilj imala definisanje strategije privlačenja mladih u sindikat kroz komunikacijske veštine.
Seminar je doneo različite ideje za afirmisanje sindikata kod mladih i poslužio u razmeni dragocenih iskustava iz prakse. Trend osnaživanja mladih kroz edukacije biće nastavljen i u 2022. godini.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština uz podršku Olof Palme Centra, u okviru projekta "Budi uključen" realizovao je seminar za mlade članove sindikata 28. i 29.06.2021.godine u hotelu "Borkovac" kod Rume.
Centralne teme na seminaru bavile su se razjašnjavanjem nepoznanica o radu sindikata, prezentovanjem primera dobre prakse i umrežavanjem mladih sindikalaca iz različitih strukovnih delatnosti. Naročita pažnja posvećena je temi "Radna prava za tebe" koju je pojasnila Bojana Bijelović Bosanac iz SSSS predstavljajući istoimenu aplikaciju i Miodrag Pantović iz Evropske konfederacije sindikata upoznajući nas sa sve aktuelnijom temom pojma pravedne tranzicije.
Seminar je definitivno otvorio mnoga pitanja i podstakao na razmišljanja mladih ljudi pred kojima je težak zadatak u budućnosti - sačuvati prava i dostojantsvo radnika.
FOTO
Dana 16. juna 2020.godine u Beogradu  odrzana je konstitutivna izborna sednica Konferencije sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije, a tom prilikom formiran je izvršni odbor Sekcije mladih SSSS u sledećem sastavu:
- predsednica SM SSSS - Ruzica Grabovac
- predsednik SM SSSV - Stefan Lopušina
- predsednik SM SSSKiM - Jovan Milošević
- predsednik SM SSS Beograda - Marko Perić
- predsednik SM SSS opštine Trstenik - Bojan Kandić
- poverenik omladine sindikata zanatstva, usluga i preduzetništba Srbije: Uroš Jevremović i
- predsednica SM SSSNS i opština - Marijana Ličina.

Za predsednika Sekcije mladih SSSS u narednom petogodišnjem periodu reizabrana je Ružica Grabovac.
Na Vanrednoj sednici Sekcije mladih, održanoj 19.09.2017. godine, izabran je novi predsednik Sekcije, Nemanja Dimić, koji će Sekciju predstavljati do kraja mandatnog perioda 2015-2020. godine. Na sednici su usvojeni i predlozi i planovi za dalji rad, nakon što je konstatovano da je Sekcija revitalizovana novim mladim članovima i njihovim inicijativama. U narednoj godini planirane su nove aktivnosti i proširenje oblasti delovanja Sekcije.
Na Spensu je održan 23. Sajam zapošljavanja koji su organizovali Grad Novi Sad i Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje, sa više od 1800 slobodnih radnih mesta u medicinskoj, komercijalnoj, trgovačkoj, elektrotehničkoj, mašinskoj, saobraćajnoj, grafičkoj i tekstilnoj struci. Takođe najveću šansu da pronađu posao imali su radnici u proizvodnji, službenici fizičkog obezbeđenja, prodavci, fizički radnici, vozači i magacioneri, a priliku su dobili i informatičari, šumarski inženjeri, farmaceuti, bravari, savetnici u osiguranju, komercijalisti, krojači, kuvari, mesari, stolari, električari, operateri na CNC mašinama, higijeničari... U redovima poslodavaca po prvi put učetvovalo je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, a bila je i velika ponuda srednjih škola sa programom prekvalifikacije i dokvalifikacije.

bottom