top
Please update your Flash Player to view content.
Izveštaj MOR-a uklazuje da samo 52% starih ljudi prima penziju, kao i da je visina penzije neadekvatna i da se trend pogoršava fiskalnom konsolidacijom

ŽENEVA (Vesti MOR-a) – Skoro polovina – 48 % - svih lica iznad penzionog doba u svetu ne prima penziju, a za mnoge, od preostalih 52% koji primaju, pokrivenost nije adekvatna, zaključak je poslednjeg izveštaja Međunarodne organizacije rada (MOR-a).

Kao rezultat, većina starijih žena i muškaraca širom sveta nema sigurne prihode, nema pravo na penzionisanje i moraju da rade sve dok mogu – često po slabo plaćenim, nesigurnim uslovima.

Izveštaj je obuhvatio penzijske sisteme u 178 zemalja. Nalazi da je više od 45 zemalja doseglo 90% pokrivenosti penzijama, a više od 20 zemalja je postiglo ili skoro postiglo potpunu pokrivenost penzijama.

Prema izveštaju, politike fiskalne konsolidacije koje su usvajane od 2010. godine i posle su dovele do smanjenja socijalne zaštite za starije osobe. Mere usklađivanja uključuju rezove u zdravstvu i drugim socijalnim službama, kao i penzione reforme u smislu podizanja starosne granice za penzionisanje, smanjenje naknada i povećanje stope doprinosa.

Rezultati prikazani u Izveštaju ukazuju da u Srbiji samo 46,1% starih osoba su korisnici starosne penzije, i to 48,4% žena i 44,8% muškaraca. Posmatrajući i druge zemlje, rezultati su sledeći: Austrija 100%, Belgija 84,6%, Albanija 77%, BiH 29,6%, Crna Gora 52,3%, Bugarska 96,9%, Hrvatska 57,6%, Nemačka 100%, Grčka 77,4%, Makedonija 52,2%, Rusija 100%, itd.

Potpuni izveštaj sa interaktivnom statističkom mapom možete pročitati na sledećoj web adresi:
http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_310210/lang--en/index.htm

bottom