top
Please update your Flash Player to view content.

Penzioneri

Dana 06.03.2014. održana je Osnivačka skupština Udruženja sindikata penzionera Srbije za Južnobački okrug, Novi Sad.
Predsednik Udruženja za mandatni period 2015-2020 je Obrad Milošević, izabran na sednici održanoj  dana 26.01.2018. godine, koji će ujedno biti član Gradskog veća SSSNS, do kraja tekućeg mandatnog perioda.

Primarni ciljevi Udruženja jesu: da se u okviru reforme penzionog i invalidskog sistema bore u pravcu da se imovina stečena iz sredstava PIO FONDA vrati i da se zaustavi dalje rasipanje sredstava pod izgovorom nemaštine i da se bore protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju i na poboljšanje uslova života penzionera.
 
Udruženje sindikata penzionera Srbije za Južnobački okrug poziva sve penzionere da se pridruže u borbi za vraćanje penzija, odnosno u akciji za ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, koja se vodi pod sloganom "Od PIO fonda do Strazbura".

Ciljevi akcije su:
1. Da se pravnim putem poništi pomenuti neustavni zakon jer je njegovom primenom 743.000 penzionera dobilo umanjene penzije od 1 do 25%, a za svih 1.700.000 penzionera je obustavljeno usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a dva puta godišnje.
2. Vraćanje oduzetih penzija na nivo pre smanjenja i vraćanje svih oduzetih delova penzija, sa zakonski predviđenom kamatom.
3. Usklađivanje svih penzija sa rastom inflacije i rastom BDP-a u periodu od 2014. do poništenja aktuelnog Zakona.

Akcija podrazumeva:
1) podnošenje žalbe PIO fondu da izda novo rešenje za penziju, sa pravom žalbe;
2) podnošenje žalbe drugostepenom organu PIO;
3) podnošenje tužbe Upravnom sudu zbog nepoštovanja zakonske procedure od strane PIO fonda;
4) podnošenje Ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije;
5) podnošenje tužbe Međunarodnom sudu u Strazburu
Advokatski tim akciju sprovodi besplatno!

Dokumentaciju koja treba da sadrži:

1. popunjeno PUNOMOĆJE advokatu u 3 primerka,
2. dve fotokopije Rešenja o penzionisanju,
3. poslednji i pretposlednji ček o isplaćenoj penziji(banka-pošta),
4. fotokopiju lične karte ili očitana lična karta ako je sa čipom

treba odneti kod advokata Radoja Davidovića na adresu - Radnička 12, Novi Sad. Kontakt telefon: 063/543-635

Takođe, da biste se uključili u proces, neophodno je da se priključite Udruženju sindikata penzionera i da plaćene UPLATNICE(u visini od 550 din) i popunjene PRISTUPNICE sindikatu donesete u zgradu sindikata - Radnički dom "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24, Novi Sad.
Udruženje sindikata penzionera Srbije izrazilo je najoštriji protest povodom izlaganja člana Fiskalnog saveta , g-dina Vučkovića, i njegove procene fiskalnih rezultata u 2016. godini ocenivši „da oni mogu biti i bolji, ali da plate moraju ostati zamrznute i u 2017.g. a penzije i u 2018. godini“.

Saopštenje Udruženja sindikata penzionera Srbije, od 27.07.2016.godine možete pročitati OVDE.
U sredu, 20.04.2016. završena je internet radionica za penzionere koju je Udruženje sindikata penzionera Srbije za Južnobački okrug Novi Sad organizovalo i realizovalo uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine. Obuci je prisustvovalo 8 polaznika.
Radionica se bazirala na obuci-osposobljavanju penzionera za korišćenje interneta, sa posebnim akcentom na opcije koje im mogu pomoći i olakšati svakodnevni život, kao što su: pretraga željenih podataka, pre svega apoteka, prodavnica i kupovina - naručivanje potrebnih namirnica itd. „online“, tj. preko interneta, elektronsko bankarstvo(provera finansijskog stanja, elektronsko plaćanje);  pretraga domova zdravlja radi informisanja o radnom vremenu, lokaciji, rezultatima, kao i radi zakazivanja pregleda; interakcija sa drugim potrebnim subjektima i institucijama kao što MUP, Virtuelni matičar i sl. Ono što je takođe značajno jeste da će nakon obuke umeti da pretražuju i čitaju vesti, ali i da istražuju sve što ih interesuje putem internet pretraživača. 
Poštovani, Pozovamo Vas na Tribinu u organizaciji Udruženja sindikata penzionera Srbije za Južnobački okrug, Novi Sad, koja će se održati u utorak, 26.01.2016.godine u Plenum sali Radničkog doma "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24 sa početkom u 11 časova.

Više o Tribini možete saznati OVDE.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović, najavio je da će se to udruženje žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 - dalje: Zakon).
Na okruglom stolu na temu "Od Ustavnog suda do Strazbura", Vujasinović je podsetio da je Ustavni sud potvrdio ustavnost tog Zakona, kao i usklađenost sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, ali je dodao da penzioneri moraju da iskoriste sve mogućnosti da ostvare svoja prava, koja su im, kako kažu, uskraćena postupcima Vlade, Narodne skupštine i Ustavnog suda Republike Srbije.
On je naveo da je Zakonom oštećeno više od 700.000 penzionera kojima su umanjene penzije, ali donekle i oni kojima nisu umanjene penzije, jer su, kako je rekao, za godinu dana porasle cene proizvoda, elektroenergije, grejanja, poreza na imovinu.
Vujasinović tvrdi i da ih u nameri da se dalje bore za svoja prava podržava više od 300.000 članova.
Ustavni sud je utvrdio da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti Zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima.
Izvor: Vebsajt Novosti, 30.10.2015.
         Paragraf lex04.11.2015.

bottom