top
Please update your Flash Player to view content.

Penzioneri

Dana 06.03.2014. održana je Osnivačka skupština Udruženja sindikata penzionera za grad Novi Sad i opštine. Za predsednika Udruženja sindikata penzionera grada Novog Sada i opština koje broji oko 9500 ljudi, izabran je Ljubomir Knežević. Na 22. sednici Gradskog veća SSSNS, verifikovan je izbor predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije za grad Novi Sad i opštine, Ljubomira Kneževića, za člana Gradskog veća, do kraja tekućeg mandatnog perioda.

Primarni ciljevi Udruženja jesu: da se u okviru reforme penzionog i invalidskog sistema bore u pravcu da se imovina stečena iz sredstava PIO FONDA vrati i da se zaustavi dalje rasipanje sredstava pod izgovorom nemaštine i da se bore protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju i na poboljšanje uslova života penzionera.
 

Saopštenje udruženja sindikata penzionera Srbije a povodom smanjenih penzija

Udruženje sindikata penzionera Srbije izrazilo je najoštriji protest povodom izlaganja člana Fiskalnog saveta , g-dina Vučkovića, i njegove procene fiskalnih rezultata u 2016. godini ocenivši „da oni mogu biti i bolji, ali da plate moraju ostati zamrznute i u 2017.g. a penzije i u 2018. godini“.

Saopštenje Udruženja sindikata penzionera Srbije, od 27.07.2016.godine možete pročitati OVDE.

Internet radionica za penzionere

U sredu, 20.04.2016. završena je internet radionica za penzionere koju je Udruženje sindikata penzionera Srbije za Južnobački okrug Novi Sad organizovalo i realizovalo uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine. Obuci je prisustvovalo 8 polaznika.
Radionica se bazirala na obuci-osposobljavanju penzionera za korišćenje interneta, sa posebnim akcentom na opcije koje im mogu pomoći i olakšati svakodnevni život, kao što su: pretraga željenih podataka, pre svega apoteka, prodavnica i kupovina - naručivanje potrebnih namirnica itd. „online“, tj. preko interneta, elektronsko bankarstvo(provera finansijskog stanja, elektronsko plaćanje);  pretraga domova zdravlja radi informisanja o radnom vremenu, lokaciji, rezultatima, kao i radi zakazivanja pregleda; interakcija sa drugim potrebnim subjektima i institucijama kao što MUP, Virtuelni matičar i sl. Ono što je takođe značajno jeste da će nakon obuke umeti da pretražuju i čitaju vesti, ali i da istražuju sve što ih interesuje putem internet pretraživača. 

Poziv na TRIBINU 26.01.2016.

Poštovani, Pozovamo Vas na Tribinu u organizaciji Udruženja sindikata penzionera Srbije za Južnobački okrug, Novi Sad, koja će se održati u utorak, 26.01.2016.godine u Plenum sali Radničkog doma "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24 sa početkom u 11 časova.

Više o Tribini možete saznati OVDE.

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA • Udruženje sindikata penzionera podneće žalbu Evropskom sudu za ljudska prava povodom ovog propisa, čiju je ustavnost potvrdio Ustavni sud •

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović, najavio je da će se to udruženje žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 - dalje: Zakon).
Na okruglom stolu na temu "Od Ustavnog suda do Strazbura", Vujasinović je podsetio da je Ustavni sud potvrdio ustavnost tog Zakona, kao i usklađenost sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, ali je dodao da penzioneri moraju da iskoriste sve mogućnosti da ostvare svoja prava, koja su im, kako kažu, uskraćena postupcima Vlade, Narodne skupštine i Ustavnog suda Republike Srbije.
On je naveo da je Zakonom oštećeno više od 700.000 penzionera kojima su umanjene penzije, ali donekle i oni kojima nisu umanjene penzije, jer su, kako je rekao, za godinu dana porasle cene proizvoda, elektroenergije, grejanja, poreza na imovinu.
Vujasinović tvrdi i da ih u nameri da se dalje bore za svoja prava podržava više od 300.000 članova.
Ustavni sud je utvrdio da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti Zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima.
Izvor: Vebsajt Novosti, 30.10.2015.
         Paragraf lex04.11.2015.

Izložba

Udruženje likovnih stvaralaca i sekcija Udruženja penzionera sindikata Novog Sada organizovali su likovnu izložbu u prostorijama restorana “Kod bebe”, u Radničkom domu “Svetozar Marković”, Bulevar Mihajla Pupina 24, Novi Sad. Izložba je otvorena 26.05.2015.godine i trajaće do 10.06.2015.godine, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

bottom