top
Please update your Flash Player to view content.

Invailidi - Vesti

Danas, 3. decembra, obeležava se Međunarodni dan invalida u cilju promovisanja ljudskih prava svih osoba sa invaliditetom. Oko 10% svetske populacije ima neku vrstu invalidnosti, a oko 25% ljudi direktno je vezano za invalidne osobe. Jedan od 10 Evropljana ima neku vrstu telesnog, senzornog ili mentalnog oštećenja.
U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a čak 70 odsto njih je siromašno. Veći problem od fizičke barijere je svest građana i nedovoljna briga lokalnih samouprava za takve sugrađane. Kada je reč o regulativi, ona je unapređena i sinhronizovana sa evropskim zakonodavstvom, ali se u praksi propisi nedovoljno primenjuju.

Procenjuje se da na teritoriji Srbije, oko 15% populacije ima neki oblik invaliditeta.
Nacionalna Organizacija osoba sa invaliditetom ima oko 500.000 registrovanih članova. Članovi Nacionalne Organizacije su osobe koje su invalidnost stekle kao posledicu bolesti (stečenih ili urođenih), ali i kao posledicu povreda van rada, odnosno nesreća koje su se dogodile.
U članstvu ima: oko 130.000 osoba oštećenog sluha, oko 12.000 osoba sa oštećenjem vida, oko 1.700 osoba su distrofičari, oko 1.300 osoba su paraplegirači, oko 92.000 osoba ima lakši ili teži oblik intelektualnih smetnji.

Svi koji su najmanje 15 godina brinuli o članu porodice sa invaliditetom, a nisu bili zaposleni i ako ispunjavaju starosni uslov, imaju pravo na minimalnu penziju, izjavio je danas savetnik ministra rada i socijalne politike Ljubomir Pejaković.
U izjavi agenciji Beta, on je zato pozvao one koji to još nisu učinili da se prijave za ostvarenje tog prava.
Pejaković je podsetio da je to pravo prvi put predviđeno novim, ove godine usvojenim Zakonom o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011 - prim. red), a danas je počela isplata prinadležnosti za prvih 54 korisnika.


bottom