top
Please update your Flash Player to view content.

Vesti

U okviru Projekta "Sindikalna škola - U znanju je snaga", 12. oktobra 2018. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Subotice, održan je jednodnevni seminar kojem je prisustvovalo petnaest sindikalnih predstavnika iz različitih preduzeća i ustanova sa teritorije opštine Subotice.
Tokom prvog dela seminara učesnici su bili u prilici da se edukuje o najznačajnijim pravnim pitanjima koja su neophodna za uspešan rad sindikata, ostvarivanja prava zaposlenih, kao i da se upoznaju sa najčešćim problemima u primeni Zakona o radu, iznesu svoju iskustva i dobiju konkretne odgovore. U drugom delu seminara kroz predavanja i aktivnu diskusiju učesnici seminara su razgovarali o pitanjima iz domena rada sindikata i funkcionisanja sindikata na nivou preduzeća, dok je u trećem delu vođena diskusija o aktuelnoj situaciji i mogućnostima osnaživanja sindikalnog pokreta, jačanja  jedinstva i uticaja sindikata u Srbiji.

Dana 16.03.2018. Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i Fondacija solidarnosti za prevenciju radne invalidnosti i rekreativni odmor radnika, čiji je osnivač SSS grada Novog Sada i opština, organizovali su tradicionalnu Prezentaciju ponuda rehabilitacionih centara, banja, hotela i turističkih agencija.

Rehabilitacioni centri, banje, hoteli i turističke agencije su se prisutnima predstavili putem video projekcija i izneli svoje ponude za rekreativni odmor, rehabilitaciju i prevenciju radne invalidnosti po najpovoljnijim uslovima.

Na prezentaciji su prisustvovale sve značajnije banje i RH centri iz Republike Srbije.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština podržava Samostalni sindikat poštanskih radnika i Sindikat „Solidarnost“ Pošte Srbije koji su doneli zajedničku odluku o organizovanju i stupanju u štrajk zaposlenih u JP „Pošta Srbije“ počev od 21. novembra 2017. godine, ukoliko im do tada ne budu ispunjeni zahtevi, a sve u cilju poboljšanja socijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u JP „Pošta Srbije“.

Gradsko veće SSS grada Novog Sada i opština smatra da je u uslovima konstantnog pogoršanja položaja većine zaposlenih u Srbiji, odnosno Novom Sadu, neophodno jačanje solidarnosti, kao jednog od principa sindikalnog delovanja, a ponekad i upotreba svih sredstava sindikalne borbe, legalnih i legitimnih, uključujući i štrajk i protest, jer u protivnom, kako se čini, problemi neće biti rešeni.
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o dualnom obrazovanju i predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.
Predlogom zakona o dualnom obrazovanju unapređuje se srednje stručno obrazovanje u pravcu prilagođavanja potrebama privrede, kroz precizno definisanje uloga svih učesnika. Time se omogućava efikasnije obrazovanje u kojem će učenici sticati znanja i veštine koji će ih  učiniti zapošljivim odmah nakon formalnog školovanja i smanjiti stopu nezaposlenosti mladih do 25. godine. Istovremeno, jača se konkurentnost privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou.
Predlog zakona precizno uređuje prava i obaveze škola, kompanija i učenika srednjih stručnih  škola, koji do sada nisu postojali. Na taj način se obezbeđuje poštovanje prava i bezbednost učenika, kao i motivacija za učenje kroz rad u vidu stipendije.


bottom