top
Please update your Flash Player to view content.
Na poziv ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđana Verbića, u subotu, 10. januara 2015. godine je u Ministarstvu prosvete održan sastanak ministra i predstavnika četiri republička sindikata prosvete.

Kupovina vremena

Sastanak je trajao skoro tri sata, ali bez ikakvog učinka. Očekivanja sindikata da će ministar imati da kaže i da ponudi nešto novo, nisu se obistinila. S obzirom da je Ministarstvo već ranije odbilo predlog sporazuma koji su sindikati uputili pred Novu godinu, očekivalo se da će ono ovoga puta imati neki svoj predlog, kako bi se pronašlo neko rešenje.
Kada se izuzmu neka konkretna opšta mesta i diskusije na opšte teme u obrazovanju, koje su bile korektne ali bez ikakvog trenutnog značaja, ostaje gorak utisak da je ministar prosvete i ovoga puta želeo samo da kupi vreme i povode za dalje optuživanje sindikata za neminovni nastavak štrajka.

Sindikati zatečeni

Sindikati su bili zatečeni stavovima Ministarstva prosvete, a koji se odnosena štrajkačke zahteve. Oni su izričito glasili: „Nema Posebnog kolektivnog ugovora, nema izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, nema novca“!
Poseban kolektivni ugovor je odjednom „postao sporan“, jer je u suprotnosti sa sadašnjim zakonom o osnovama sistema, a sam Zakon „će biti izmenjen ko zna kada“!
Time je ministar napravio začarani krug iz koga nema izlaza. Izmene Zakona su„ukočene“ već 40 dana, a novi PKU takođe kasni mesec dana, pa je samim tim postao nezakonit u odnosu na sadašnji Zakon. Rešenje za PKU je trojako: ili da se produžuje stari, ili da se donese novi „privremeni“, ili da se čeka novi zakon, pa onda novi PKU koji bi bio u skladu sa njim. A onda je iz toga ministar izrazio očekivanje da bi sindikati za sve to „morali da imaju razumevanja“!

bottom