top
Please update your Flash Player to view content.
Nedavno se u reklamnom bloku Međunarodne televizijske stanice CNN sa sedištem u Atlanti(Sjedinjene Američke države) počela pojavljivati reklama ( https://www.youtube.com/watch?v=UwmV5KA_Yt0 ) koja bi trebala da privuče strane investitore u Srbiju. Ako izuzmemo da se ova reklama plaća iz džepova građana Srbije, istih onih kojima su smanjene plate i penzije zbog mera štednje, mora se postaviti jedno ključno pitanje - ko je dozvolio autorima propagandnog spota ili onima koji su odobrili njegovo emitovanje, da radnike u Srbiji predstavljaju kao jeftinu radnu snagu? Da li se odgovorni ljudi za to postavljaju kao vlasnici radnika, radničkih prava i cene rada radnika u Srbiji? Ko im je dozvolio da našim stručnjacima, ali i vrednim radnicima svih struka spuštaju cene u odnosu na radnike u drugim zemljama? Zbog čega je srpski radnik jeftiniji i manje vredi od radnika iz neke druge države? Ovakvo nepoštovanje sopstvenog naroda nije viđeno verovatno ni u jednoj državi sveta ikada, a ukoliko ne poštuješ sebe, kako očekivati da će te drugi poštovati?
S druge strane, da li oni koji su odgovorni za puštanje ovog spota u etar misle da je jeftinije bolje? Da li misle da investitori smatraju da nešto što je jeftino, pa makar to bila i radna snaga, može biti dobro? Ne, u svim društvima sveta važi jedno pravilo koje je nekad važilo i kod nas, a koje se zasniva na engleskoj poslovici: “nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari” ili, što bi naš narod rekao “koliko para - toliko muzike”. Uostalom, da je jeftina radna snaga dobra preporuka za investitore, mnogo siromašnije zemlje sa jeftinijom radnom snagom bi ih odavno privukle. Zaključak je vrlo jasan, osim što spot omalovažava radnike iz naše zemlje i troši pare poreskih obveznika, plašimo se da pozitivnog efekta uopšte neće biti jer poslodavci u razvijenim zemljama, tj. vlasnici i direktori uspešnih firmi znaju da se dobar rad dobro i plaća, a da se loš rad malo plaća, te će tom logikom od investiranja u našu zemlju odustati plašeći se lošeg rada zbog jeftine radne snage!
Dragi idejni tvorci spota, bolje pare za reklame uložite u proizvodnju kad već imate dobre radnike, a nemojte da čekate da Vam proizvodnja padne sa neba.

bottom