top
Please update your Flash Player to view content.
Predstavnici dva reprezentativna sindikata – Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, razgovarali su u utorak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predočili mu posledice ukidanja proširenog dejstva kolektivnog ugovora iz Zakona o radu.
"Kolega Orbović i ja smo objasnili da nam po Ustavu pripada pravo da kolektivno pregovaramo, kao i koje su posledice za sindikate ako to pravo bude ukinuto. U tom slučaju jednostavnije je da se donese odluka o zabrani rada sindikata", rekao je agenciji Beta predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak.
Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora kojim se regulišu prava radnika postalo je sporna tema zbog nerazumevanja, naveo je Čanak i dodao da ni Vučić ni ministar rada Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao sastanku, nisu "držali pozicije iz inata, nego nisu shvatali posledice isključivanja proširenog dejstva".
Po njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno da se tema proširenog dejstva kolektivih ugovora do petka pravno formuliše uz pomoć još dva ministra iz Vlade Srbije.
"Došli smo do toga da tražimo da nam pomognu još neki ministri oko pravne formulacije kako da zadržimo prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, a da ono ne proizvodi posledice u glavama ljudi da misle da je to neka atomska bomba", rekao je Čanak i dodao da do sada niko nije imao štete od proširenog dejstva kolektivnog ugovora.
Na pitanje kako će poslodavci reagovati na nove dogovore Vlade i sindikata, Čanak je rekao da su poslodavci "kapitulirali, ali da to još nisu objavili".
Na pitanje da li su sindikati zadovoljniji pregovorima s Vladom, Čanak je rekao da je "stvar tek počela da se 'otpakuje' na način koji u sebi ima neku dozu racionalnosti i dodao da ne zna kako će da se završi.
Čanak je objasnio da ukoliko se pravna formulacija sporne teme Zakona o radu završi do petka, tog dana bi se mogao održati kolegijum Socijalno ekonomskog saveta (SES), a sastanak SES bi mogao biti 11. jula.
Izvor:Beta

bottom