top
Please update your Flash Player to view content.
Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost - odlučile su da istupe iz pregovora o izmenama i dopunama Zakona o radu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, u prostorijama Saveza, predsednici SSSS i Nezavisnosti, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, saopštili su da iz pregovora istupaju jer socijalni dijalog više ne funkcioniše i zato što se, umesto jedne verzije zakona, pojavile četiri, a dobra volja reprezentativnih sindikata je izigrana. Stavovi reprezentativnih sindikata se, protivno osnovnim i u svetu prihvaćenim principima socijalnog dijaloga, ne uvažavaju niti se razmatraju, što praktično znači da pregovora i nema, te dve reprezentativne sindikalne centrale odbijaju da učestvuju u ovakvim pregovorima.Oni su ukazali da su predložene izmene pogubne za zaposlene, penzionere i mlade koji u nekoj budućnosti treba da nađu posao.
Sindikati su naveli da ključne izmene Zakona o radu zahteva Ministarstvo privrede - iako to nije u nadležnosti tog resora - bez bilo kakvog obrazloženja, predlažući drastične promene zakona na štetu zaposlenih.
Orbović je precizirao da će primenom novog zakona zaposleni imati manje zarade za četiri do osam odsto.
"Izgleda da je cilj novog zakona da se i ovako malo novca od radnika prelije u džep poslodavaca", ocenio je on.
Ministarstvo rada, u dosadašnjim pregovorima nije ponudilo jedinstven tekst radne verzije Nacrta izmena zakona o radu, rekao je Orbović i dodao da su svaki put pre sastanka Radne grupe, koja je o zakonu pregovarala, stizali novi zahtevi koje su predlagali Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija.
"Mi nismo više znali o kom tekstu izmena zakona se pregovara", rekao je Orbović. Čanak se zapitao šta je to u postojećem Zakonu o radu sprečavalo bolje poslovanje privrede, koji će konkretni rezultati proizaći na osnovu sada predloženih rešenja, i kojim će mehanizmima vlada obezbediti primenu novog zakona, ako se ima u vidu da se i dosadašnji u praksi nije primenjivao.
Čanak je ukazao i na negativno ponašanje Unije poslodavaca Srbije koja ima samo jedan cilj - da se potpuno rastereti prava radnika.
Donošenje ovakvog zakona neće se reflektovati samo na zaposlene, već i na penzionere, ali i na one koji su partneri ove vlade u predloženim rešenjima - Američku privrednu komoru i Savet stranih investitora.
Lideri sindikata su poručili da ni tim stranim organizacijama neće biti prijatno ako se donese jedan ovakav zakon, jer se u njihovim državama takvi zakoni ne donose.
"Mi ćemo se pobrinuti da njihova javnost to sazna. Pobrinućemo se da preko američke štampe obavestimo javnost u SAD da je ono što je nemoguće u Americi, moguće u Srbiji, i to prema zahtevu američkih investitora", rekao je Čanak.
Lideri sidnikata su poručili da će u svojoj borbi obilato koristiti i institucije u Briselu, jer se u zemljama EU ovakav zakon ne donosi.
Ako ne slušaju nas, pitaće ih neko iz Brisela zašto donose zakon koji će uskoro morati da menjaju zbog pridruživanja EU, rekao je Čanak.
Orbović i Čanak su najavili da je na Vladi Srbije da sada prva povuče potez, a ukoliko se to ne dogodi sindikati će se služiti svim zakonski raspoloživim sredstvima da ovakav Zakon o radu, koji ukida prava zaposlenih, ne bude usvojen.


Odluku možete pogledati OVDE.

Preuzeto sa: www.sindikat.rs

bottom