top
Please update your Flash Player to view content.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština u tekstu koji sledi, a koji je poslat sredstvima informisanja, osvrnuo se na najavljene nove mere štednje.
"Svaki novi set mera za oporavak privrede Srbije najviše pogodi najsiromašnije slojeve stanovništva. Genijalno su se stručnjaci setili da podignu gornji iznos PDV-a sa 18% na 20 %, a onda i donji sa 8% na 10%. Sledeća mera je podizanje gornjeg PDV-a ne znamo na koliko. I tako u nedogled gornji, donji, gornji...
Iako prvi potpredsednik Vlade, gospodin Vučić, kaže da od penzionera i radnika sa malim primanjima neće uzeti ni dinar, obaveštavamo ga da i oni jedu hleb, mleko, šećer, ulje, a ponekad čak i meso. Lekove obavezno. Sve ovo se nalazi u sistemu PDV-a koji više nije 8% nego 10 %. Mala ušteda za budžet je solidarno oporezivanje plata, ali ono može postići kontra efekat kod akademski obrazovanih ljudi, prvenstveno kod doktora koji već  napuštaju Srbiju. Strašno je za ovu zemlju da se za odlazak u inostranstvo i život u nekoj drugoj zemlji izjašnjava 70% mladih.
Mi predlažemo konkretne mere:
  • preispitivanje porekla imovine (nezakonito bogaćenje ne zastareva);
  • preispitivanje kuda je otišla 51 milijarda evra iz Srbije;
  • preispitivanje rada agencija kojih ima više od 170 (imamo agenciju za sprečavanje pomorskih nesreća - valjda gospoda odgovorni očekuju povratak Panonskog mora)
  • ozbiljna borba protiv sive ekonomije uz pomoć sindikata (tamo gde postoje naše sindikalne organizacije odgovorno tvrdimo da nema sive ekonomije).
  • hitno završavanje stečajnih postupaka kako bi se oslobodile industrijske zone u gradovima Srbije.
Novac dobijen iz prethodno navedenih mera uložite u industrijalizaciju. Gospodo, ako ozbiljno želite oporavak Srbije, preduzmite ove mere."

bottom