Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada najoštrije osuđuje sve izraženiju pojavu sprečavanja zaposlenih da ostvare pravo na sindikalno organizovanje, zagarantovano Ustavom naše zemlje, ratifikovanim konvencijama, preporukama Međunarodne organizacije rada i Zakona.

Poslednji primer su dešavanja u novosadskom preduzeću za proizvodnju i trgovinu "BIG TRADE" d.o.o., Novi Sad. Naime, kada je formirana sindikalna organizacija, predsedniku sindikalne organizacije je uručeno rešenje o otkazu ugovora o radu, iz razloga isteka ugovora o radu zasnovanog na određeno vreme. Neverovatna je slučajnost da se to desilo nakon osnivanja sindikalne organizacije od strane imenovanog. Zbog nepoštovanja prava zaposlenih iz rada i po osnovu rada u ovom privrednom društvu, podneta je prijava Inspekciji rada Južnobačkog okruga.
Zabrinjavajuća je sve prisutnija pojava u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom i javno-komunalnim preduzećima na teritoriji Novog Sada da se formiraju partijski sindikati, odnosno sindikati pod patronatom poslodavca. U isto vreme, primoravaju se zaposleni koji su članovi samostalnog sindikata da istupe iz samostalnog i pristupe u poslodavčev sindikat. Primer navedenog su dešavanja u AD “Novosadski sajam”, Novi Sad, kao i poslednja dešavanja u JKP “Stan”, Novi Sad. U AD “Novosadski sajam”, Novi Sad se od imenovanja g-dina Lukača za direktora (od strane aktuelne vlasti), vrše kontinuirani pritisci na zaposlene koji su članovi samostalnog sindikata da pristupe sindikatu pod patronatom generalnog direktora.
Na mnoštvo apela i ukazivanja Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada nadležnim organima aktuelne vlasti na navedene pojave, nadležni organi nisu reagovali, iako je reč o kršenju prava zaposlenih iz rada i po osnovu rada, zagarantovanog Ustavom, Zakonom i ratifikovanim konvencijama MOR-a.
Postavlja se pitanje, da li je ovakvo ponašanje poslodavaca prisutno i u zemljama članicama Evropske unije, kojoj težimo. Naravno da nije. U zemljama članicama Evropske unije postoji suštinski socijalni dijalog socijalnih partnera, i poštuje se pravo zaposlenih na sindikalno organizovanje.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština je, radi zaštite članstva samostalnog sindikata, zbog ćutanja aktuelne vlasti na ovakva kršenja zakona, primoran da se obrati: Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, Međunarodnoj organizaciji rada, Evropskoj komisiji i Savetu Evrope.

PREDSEDNIK SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA
GRADA NOVOG SADA I OPŠTINA