top
Please update your Flash Player to view content.

Poštovani,

Ponovo ste, po ko zna koji put izneli mnoštvo neistina. Ne znam po čijem nalogu i u čiju korist ponovo je na tapetu Savez samostalnih sindikata. Nekome izgleda smeta što smo najbrojniji, najjači, najorganizovaniji i jedini reprezentativni sindikat u Novom Sadu. Verovatno u nama neko vidi (s razlogom) prepreku za donošenje novog Zakona o štrajku i novog Zakona o radu koji prete da legalizuju tretiranje zaposlenih u Srbiji kao robova!

Bolje bi bilo da se dežurni kritičari svega postojećeg bave sobom i svojim članovima i da podrže našu trenutnu borbu da se zabrani rad agencijama za iznajmljivanje radnika na lizing. Očigledno je da su ste preskočili neke lekcije iz istorije jer je Savez samostalnih sindikata jedini bio protiv ovakvog načina privatizacije koja je u realnom sektoru ostavila svega 10% zaposlenih. Podsetiću, tada smo bili “recidiv prošlosti i kočnica razvoju Srbije”, a država je prodavala državna i društvena preduzeća protiv naše volje! Vi ste gospodo i tada bili “ZA”, a sada zamenom teza pokušavate za propast privrede da tražite krivce u našim redovima.

Moja malenkost je na čelu SES-a Grada Novog Sada svega 2 meseca. Uvidom u zapisnike stekao sam utisak da je SES radio dobro, i socijalnim dijalogom rešio dosta bitnih stvari za život naših sugrađana. Na sledećoj sednici SES će razmatrati:

  • problem obnove fasade na srednjoj ekonomskoj školi “Svetozar Miletić”;

  • problem parkiranja naših zaposlenih sugrađana;

  • radno vreme ugostiteljskih objekata;

  • međunarodnu saradnju sa Brčko distriktom;

  • informacije o cenama u JKP Gradska čistoća itd.

Rad SES-a je javan. Nije naša krivica što dobro nema u Srbiji težinu. Nismo aktuelni kao crne hronike i rialiti šou, pa informacije slabo stižu do naših sugrađana. Svako može imati uvid u zapisnike sa sednica. Zlonamernima to nije cilj.

Imam rešenje za kolege iz takozvanih sindikata koji stoje iza ovog teksta, a koji bi želeli u SES. Neka se učlane kod nas u Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i preko nas dođu do ostvarenja svojih snova (da ih neko prihvati kao ozbiljnog socijalnog partnera). Postoji samo jedan problem. Naša organizacija ima mnogo, mnogo boljih kadrova od njih. Mi smo samo prošle godine vratili našim članovima 27.000.000 dinara preko naše pravne službe od onih koji ne poštuju prava radnika.

Gospodo, šta ste vi uradili za to vreme?

Srdačno,
Predsedavajući SES-a Grada Novog Sada,
Vladimir Gvozdenović


bottom