top
Please update your Flash Player to view content.

Gostujući u Razglednicama Radio-televizije Vojvodine Vladimir Gvozdenović iz Saveza samostalnih sindikata Novog Sada je rekao da postoje brojni slučujavi kada agencija prebaci radnika sa njihove evidencije u neku fabriku, a da se ne zna ni kakav je ugovor potpisan, ni kakva su prava tog radnika.

"Vlasnici pojedinih agencija koriste situaciju u kojoj postoji velika ponuda radne snage, a mala radnih mesta i ucenjuju radnike da rade koliko oni od njih zatraže, a da se ne zna ni kolika će zarada na kraju biti", objasnio je Gvozdenović.

On je istakao da poseban problem predstavlja činjenica da poslodavac uviđa da može na taj način da dobije radnika iz agencije, te da mu stalno zaposleni radnici, čija prava moraju da se poštuju, ni ne trebaju.

"Kada smo videli da to zapošljavanje preko agencija dobija oblike epidemije, zatražili smo mišljenje Ministarstva za rad i zapošljavanje i dobili odgovor da to nije po zakonu", rekao je Gvozdenović.

On je naveo da hiljade naših sugrađana, koji rade za neke svetske kompanije, a to se dešava i u nekim domaćim kompanijama, ostaju bez svojih radnih mesta, a na njihova mesta se dovode radnici preko agencija, koji nemaju nikakva prava iz radnog odnosa i često rade za plate koje su ispod minimalne propisane.

"Dobili smo pouku o pravnom leku, da se obratimo tržišnoj inspekciji. Ali to je samo priča, jer sve ove stvari velike svetske kompanije rade sa znanjem naše države. Mi ćemo pokušati da sprečimo te zloupotrebe, a čim budemo dobili neki od tih ugovora, naša pravna služba će slučaj prijaviti tržišnoj inspekciji", objasnio je Gvozdenović.

On je istakao da nema ništa protiv agencija za zapošljavanje, ali da traži da se uredi okvir u kojem one rade, to jest da radnik koji se zaposli preko agencije dobije ista prava iz radnog odnosa kao i njegov kolega koji je zaposlen na neodređeno.

"Skupština Srbije ratifikovala je Konvenciju 181 Međunarodne organizacije rada u februaru ove godine, ali ništa nije urađeno po tom pitanju, a nacionalnom zakonodavstvu je ostavljeno da to oblikuje i stavi u zakonske okvire", rekao je Gvozdenović i pozvao sve da posete Savez samostalnih sindikata Novog Sada...

"Doći ćemo na nivo robova, ukoliko dozvolimo da nam ovo rade, a to se sprema i sa novim Zakonom o radu", zaključio je on.

Izvor: RTV

 


bottom