top
Please update your Flash Player to view content.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, povodom Međunarodnog dana Dostojanstvenog rada, 07. oktobra, izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog nekontrolisanog urušavanja standarda i dostojanstva svih građana.

Svakodnevna poskupljenja svih proizvoda, pa i osnovnih životnih namirnica, odavno su obezvredila najavljeno povećanje minimalne cene rada, a minimalac je i ovaj put ostao daleko ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Večiti život u grču koji proističe od neprekidnih upozoravanja da će poskupeti gas, struja, ogrev… ako ih uopšte bude. Naravno da „mi“ nismo krivi ni za šta i da je pravi izvor krize spoljni faktor na koji Republika Srbija ne može da utiče. A ko je kriv za to što se radnička prava u Srbiji godinama ne poštuju, što su bezbednost i zdravlje radnika mrtvo slovo na papiru, što radno vreme ne postoji, što mnogi rade na crno itd? Ko dopušta da cveta neoliberalni kapitalizam u zemlji za koju se tvrdi da je socijalno odgovorna prema svojim građanima?

Nisu samo pare problem, problem je i odnos prema radnicima. Ako je izgovor za minimalac i poskupljenja globalna kriza i spolja nametnuta finansijska nemaština, šta je izgovor za nepoštovanje radnika?

Izjavu Vladimira Plavšića, predsednika sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnim delatnostima Novog Sada, možete videti OVDE.

bottom