top
Please update your Flash Player to view content.

Naime, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011) , u Republici Srbiji praznuju se Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa. U 2021. godine, Vaskršnji praznici praznuju se počev od 30. aprila (petak) zaključno sa 3. majem (ponedeljak).

U Republici Srbiji Praznik rada je državni praznik koji se praznuje 1. i 2. maja. Kako ovaj državni praznik u 2021. godini pada u subotu i nedelju, to se, saglasno navedenom zakonu, ne radi i prvi naredni radni dan posle Vaskršnjih praznika koji pada u utorak 4. maja 2021. godine. Zakonom o državnim i verskim praznicima u Srbiji utvrđeno je da ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Međutim, s obzirom na to da će se ove godine praznovati drugi dan Vaskrsa u ponedeljak 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan - to znači na utorak 4. maj.

Zbog svega napred navedenog Pravoslavni vernici u Srbiji imaće za uskršnje i prvomajske praznike pet neradnih dana, a ukoliko su zaposleni to znači da na posao neće ići od petka, 30. aprila do utorka, 4. maja 2021.godine.


bottom