top
Please update your Flash Player to view content.
Dostojanstvenim i velikim skupom, sa kojeg su Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ poručili “Veće plate – za opstanak i ostanak”, u Beogradu je obeležen Prvi maj – Međunarodni praznik rada.
Nekoliko hiljada članova dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, penzioneri, članovi drugih sindikata i pokreta, kojima su se pridružili i građani glavnog grada, okupilo se na Trgu Nikole Pašića, kako bi ponovili iste one zahteve koji su, na današnji dan 1886. godine, tražili i radnici u Čikagu.
Sindikalci su, noseći zastave i parole, poručili vlastima i vlasnicima kapitala da Srbija neće da bude zemlja jeftine radne snage, da je radnicima dosta siromaštva i da plate moraju da budu veće, kako bi se od njih dostojanstveno živelo.
Saša Torlaković i Dragan Milanović, koji su vodili program sa pokretnog kamiona, poručili su da se nikada nećemo odreći ciljeva sindikata o izgradnji solidarnog i socijalno pravednog društva.
Uz zvuke Internacionale, skup je počeo tačno u podne Prvomajskim proglasom, koji je pročitao Boško Petrov.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je praznik rada zaposlenima i svim građanima Srbije i ukazao da je, osim niskih plata, jedan od najvećih problema odlazak mladih koji sreću i bolje uslove traže van granica naše zemlje.
“I danas se, kao i pre više od jednog veka, borimo za iste ciljeve – tri osmice. Ne poštuje se osmočasovno radno vreme i većina poslodavaca ne plaća prekovremeni rad. Mnoge kolege rade po 10-12 sati dnevno i za to, uglavnom, ne primaju nadoknadu, što je sramota za Srbiju i to se mora promeniti”.
Prema njegovim rečima, iako smo uspeli da se poveća minimalna zarada u protekle tri godine, ona je i dalje niska i nedovoljna za život, kao i prosečna zarada, koja je za 40 odsto niža od cene potrošačke korpe.
Orbović je pohvalio vlast na odluci da pomogne građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, ali i zatražio istu pomoć za one koji su morali ranije da odu u penziju, zbog čega su im doživotno uvedeni “kazneni penali”.
“Oni su nepravedno kažnjeni iako su pošteno odradili svoj radni vek, ali su morali kao tehnološki višak da odu u prevremenu penziju”, objasnio je predsednik SSSS.
Ukazavši da nas javnost i mediji ne podržavaju u našim opravdanim zahtevima, Orbović je kao primer naveo da je na vestima, dan uoči Prvog maja, bila trominutna reportaža o krpeljima. “I mi ćemo se, kao krpelji, zakačiti i nećemo odustati dok se ne isprave sve nepravde prema radnicima”, poručio je Orbović.
Predsednica Sekcije mladih SSSS Ružica Grabovac je upozorila na egzodus mladih iz Srbije, zapitavši vlast “ko će da vam radi, kada odu mladi”?
“Da li je moguće da država ne može da obezbedi odmah zaposlenje mladima, da im pruži jednaka radna prava, jednaku zaradu, dostojanstven rad, bezbrižno roditelјstvo, dostojanstveno materinstvo?“
„Nažalost, to je moguće u Srbiji. I zato nam mladi odoše, mnogi za stalno. Idu tamo gde im neće svakodnevna biti briga da li će imati dovolјno za hranu, stan, za svakodnevne troškove, da li će moći da zasnuju porodicu.. Tamo gde imaju sigurnost ukoliko izgube posao i još mnogo toga što čini dostojanstven život”, rekla je Grabovac.
Ona je navela rezultate nedavnog istraživanja među 11.000 studenata, koje je pokazalo da svaki treći planira da ode u inostranstvo posle završetka sudija, a da polovina njih ne razmišlјa da se vrati.
“To mora da se promeni. Moramo da se borimo za nas i naša prava. Druge nam nema, solidarnost je pokretač svega, a mi kao sindikalci, znamo najbolјe šta to znači”, zaključila je Grabovac.
Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da sindikati traže samo dostojanstven život za sve i da, ako želimo to da promenimo, moramo uzeti subinu u svoje ruke.
“Srbija se opasno prazni i ovde će ostati samo oni koji su na vlasti, oni kojima je to u interesu i oni koji nemaju gde da odu”.
Prema njegovim rečima, mora se u roku od godinu dana doneti novi zakon o radu, po meri radnika i da se potpišu kolektivni ugovori u realnom sektoru.
U tome nam, dodao je Stojiljković, moraju pomoći slobodni mediji i naša solidarnost.
Sindikalci su, nakon skupa, prošetali ulicama do Slavije, gde su na spomenik DimitrijuTucoviću položili cveće, nakon čega je skup završen.

bottom