top
Please update your Flash Player to view content.
Zemlje širom Evrope, uključujući i Srbiju, imaju problema sa ispunjavanjem međunarodnih obaveza u oblasti prava radnika, zaključak je poslednjeg izveštaja Evropskog komiteta za socijalna prava (ECSR).
Evropski komitet za socijalna prava, kao telo Saveta Evrope, ocenjivalo je usklađenost prava radnika u 35 zemlja Evrope sa Evropskom socijalnom poveljom. U periodu od 2013. do 2016. godine praćena su pitanja kao što su pravo na razumno radno vreme, pravednu platu i zaštitu od uznemiravanja.
Doneto je 276 zaključaka o usklađenosti, 206 pokazuje kršenje prava radnika, dok u 98 slučajeva situacija nije mogla biti procenjena zbog nedostatka informacija. Najveći procenat kršenja odnosi se na pravo radnika na razuman otkaz ugovora o radu (95,8 odsto), pravo radnika i poslodavaca na kolektivnu akciju, uključujući i pravo na štrajk (73,3 odsto), i pravila koja ograničavaju obim odbitaka od plata (64,3 odsto).
Kada je Srbija u pitanju, od 22 analizirana aspekta prava radnika Evropski komitet za socijalna prava ustanovio je su njih osam u skladu sa Evropskom socijalnom poveljom. To se prvenstveno odnosi na pravo radnika na plaćeni godišnji odmor, pravo na konsultacije radnika i poslodavaca kao i pravo na neophodne instrumente u cilju pregovora ili arbitraže u radnim sporovima.
Prema nalazima komiteta, Srbija nije usklađena sa Evropskom socijalnom poveljom u oblasti obaveznih lekarskih pregleda za radnike koji posao obavljaju noću, limitiranja visine odbitka od plata radnika kao i slobodu prilikom organizovanja štrajka i određivanja minimuma rada tokom štrajka.
Evropski komitet za socijalna prava ukazuje da jedino Srbija, BiH i Azerbejdžan ne garantuju prava radnika i njihovih predstavnika u odlučivanjima o uslovima i organizaciji rada kao i u oblasti organizovanja društveno-kulturnih aktivnosti neophodnih za održanje zdrave i produktivne radne sredine.
Što se tiče šest preostalih aspekata prava radnika, Evropski komitet za socijalna prava je zatražio dodatne informacije od vlasti u Srbiji.
Komitet u svom izveštaju navodi da većina od 35 ocenjivanih zemalja nije osigurala da najniže neto zarade pokrivaju potrebe pristojnog života radnika i njihovih porodica. Istovremeno, najveća usklađenost sa Evropskom socijalnom poveljom primećena je u oblasti prava radnika na informisanje i konsultacije (85,7 odsto).
Izvor: Tanjug

bottom