top
Please update your Flash Player to view content.

Svega malo više od mesec dana je prošlo od pogibije radnika na izgradnji „Pupinove palate“, a već se dogodila još jedna nesreća sa smrtnim ishodom na gradilištu u Novom Sadu. Radnik, inženjer od svega 30 godina, podlegao je povredama nakon pada sa građevine.
Šta je potrebno da se dogodi da bi poslodavci preuzeli odgovornost za obuke radnika i obezbedili sigurne uslove za rad, da bi inspekcijske službe, odnosno država sankcijama i kaznama poslala jaču poruku za nepoštovanje propisa i da bi radnici ozbiljnije shvatili obaveznost korišćenja sigurnosne opreme?


Još jednom tražimo od poslodavaca da ulažu u bezbednost i zdravlje svojih radnika jer to nije trošak već investicija, da država, odnosno inspekcijske sližbe, pojačaju kontrolu gradilišta i da svi što pre pristupe formiranju Odbora za bezbednost i zdravlje na radu!
Podsećamo, 2019.godina proglašena za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, a kako je krenulo, ako se ovako nastavi, imaćemo najviše povreda i pogibija ikada.


Da li  je moguće da smo kao društvo, kao država, kao sistem, toliko nesposobni  ili nemarni, da uprkos postojanju savremenih sistema bezbednosti, zakona i propisa, mi nismo u stanju da sprečimo povrede i pogibije na radnim mestima? Ili nam možda ljudski životi ne znače ništa?


Nadamo se da će preovladati razum i odgovornost, te da će ovakav crni trend stradanja, biti prekinut. Do tada, sindikat kao socijalni partner, stoji na raspolaganju za saradnju i poslodavcima i investitorima, ali i državi, kako bi podigli svest i pre svega nivo bezbednosti i zdravlja na radu.


bottom