top
Please update your Flash Player to view content.

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština povodom Međunarodnog dana socijalne pravde želi da podseti javnost da socijalna pravda znači zalagati se za to da svi ljudi na svetu uživaju poštovanje i žive dostojanstveno tj. da se teži dostizanju stanja u kome većina ili svi članovi društva imaju ista osnovna prava, mogućnosti, obaveze i socijalne beneficije.

Na žalost, u Srbiji veliki broj građana teško živi, potrošačka korpa je i dalje veća od minimalne zarade koja je postala sinonim za početnu, ali i redovnu platu u velikom broju preduzeća, što nas iz godine u godinu čini sve jefinijom radnom snagom u lošim uslovima rada. Stanje opšte nesigurnosti, na čelu sa prekarnim poslovima kojih je sve više, a koje diktira neoliberalni kapitalizam, jedan je od razloga zašto je Srbija među najgorima po pitanju korupcije u svim sferama društva.

Dok je korupcija u porastu, socijalna pravda je u slobodnom padu. Raslojavanje društva postaje sve veće, a nezadovoljstvo nadolazeće generacije tera iz zemlje.

Postavlja se pitanje koji su ciljevi naše zemlje? Da li težimo korupciji, što većem broju jeftinih teških radnih mesta  i paroli „snalaženja“ ili uređenom društvu u kojem niko neće biti „jednakiji“ od drugih? Naša poruka je - socijalna pravda za sve!


bottom