Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština izražava veliko žaljenje zbog pogibije radnika na gradilištu „Pupinove palate“ dana 25.01.2019. godine.

Iako je 2019.godina proglašena za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, nažalost, nesreća se već dogodila. Ovim povodom, apelujemo na poslodavce da ulažu u bezbednost i zdravlje svojih radnika jer to nije trošak već investicija.

Takođe, podsećamo poslodavce da je u interesu svih da se kolektivnim ugovorom bolje i jasnije odrede prava i obaveze poslodavca i radnika u ovoj oblasti, kao i da je neophodno formiranje Odbora za bezbednost i zdravlje na radu.

Tek što je objavljen poražavajući podatak da su u 2018. godini poginula 53 radnika, što je najviše od 2006. godine, već su počele nove tragedije. Smatramo da nikome nije u interesu da se zbog nemara iili nezainteresovanosti oduzimaju licence za rad, a naročito da se gube ljudski životi koji nemaju cenu. Naš sindikat je uvek spreman da pomogne ne samo radnicima već i poslodavcima kako bi ih uputili da obezbede što bolje uslove za bezbednost i zdravlje na radu.

S poštovanjem,

Predsednik SSSNS i opština