top
Please update your Flash Player to view content.
Najnoviji izveštaj Evropske konfederacije sindikata (EKS) otkriva da su samozaposleni - i pored činjenice da već predstavljaju desetinu celokupne radne snage u Evropi – lišeni mnogih prava koja uživaju ostali zaposleni. U nekim zemljama Unije nije im dozvoljeno da se učlanjuju u sindikate; ne mogu kolektivno pregovarati o platama i uslovima rada; nemaju pristup blagodatima socijalne države, kao što su odsustvovanje u slučaju bolesti, davanja za slučaj nezaposlenosti, porodiljsko odsustvo i penzija.
Izveštaj posebno ističe negativne primere Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije, Turske i Srbije gde samozaposleni ne mogu postati članovi sindikata. U Nemačkoj, Španiji, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Irskoj, Belgiji, Italiji i Velikoj Britaniji zakoni koji regulišu konkurenciju ograničavaju kategorije samozaposlenih koji mogu da pregovaraju kolektivno ili otežavaju usaglašavanje oko visine primanja pozivajući se na to da radnici moraju da imaju jednog poslodavca.
U Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji i Norveškoj, samozaposleni nemaju pristup fondovima za osiguranje u slučaju nezaposlenosti.
Ako im se i dozvoljava da kolektivno pregovaraju, najčešće se tu radi o novinarima, estradnim umetnicima i zaposlenima u kulturi. U većini zemalja potpuno se, međutim, zaobilaze grane u kojima je broj samozaposlenih izuzetno veliki, kao što su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, građevinarstvo i trgovina na malo.
EKS ističe da s jednakim žarom brani prava zaposlenih i samozaposlenih kojima pruža pravnu pomoć i pomaže oko obuke, učlanjuje ih u sindikate i uključuje u kolektivne pregovore. Najveću prepreku u toj borbi predstavljaju zakoni o konkurenciji koje poslodavci, u pokušaju da spreče povećanje plata samozaposlenih i poboljšanje uslovi u kojima rade, zloupotrebljavaju.
Izveštaj se završava apelom evropskim institucijama od kojih se traži da uklone sve prepreke kolektivnom pregovaranju samozaposlenih i izrade zakonski okvir koji će regulisati položaj svih radnika, bez razlike. S druge strane, od nacionalnih vlada očekuju se mere protiv lažnog samozapošljavanja i uključivanje svih radnika u sistem socijalne sigurnosti.

bottom