top
Please update your Flash Player to view content.
Socijalno ekonomski savet Srbije, u kome su predstavnici vlasti, poslodavaca i sindikata, podržao je inicijativu da se van snage stavi zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru, kao i inicijative za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezu na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica.
Usvojen je i tekst predloga Strategije bezbednosti i zdravlja na radu 2018-2022. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje tog zakona. To su novinarima na zajedničkoj konferenciji nakon sednice saopštili ministar za rad Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, i predstavnici sindikata, Ljubisav Orbović i Zoran Stojiljković.
"Unija poslodavaca je dala inicijativu za izmenu Zakona o javnim nabavka, o porezu na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica, a inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja korisnika javnih sredstava, podneo je Savez samostalnih sindikata Srbije i dato je pozivitno mišljenje na ovu inicijativu", rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.
Ministar za rad Zoran Đorđević rekao da je su to konstruktivni i konkretni predlozi.
Kako je rekao, očekuje da već na sledećoj sednici Saveta, koja bi trebalo da bude održana u septemrbu, ministar finanasija da odgovor u vezi sa inicijativom za ukidanje smanjenja plata u javnom sektoru.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su se članovi Saveta saglasili sa inicijativama, ali je izneo zamerku što sednici nisu prisustvovali premijerka Ana Brnabić ni ministar finansija Siniša Mali, jer je, kaže, reč o važnim pitanjima.
Kada je reč o inicijativi koju je podneo SSSS, Orbović je podsetio da je u prethodnom periodu bilo povećanja plata u pojedinim sektorima koje obuhvata taj akt, poput zdravstva, obrazovanja, kulture, ali da u mnogim javnim preduzećima nije dolazilo do povećanja, pa su zarade u javnim ustnovama poput Pošte, PIO Fonda, NSZ, RFZO-a, komunalnim preduzećima, niske.
"SES je prihvatio, inicijativa je podneta blagovremeno, očekujem da će ona na vladi biti prihvaćena, a ostalo je dovoljno vremena da se u budžetu sagleda ovo pitanje", rekao je Orbović.
Izvor: Tanjug

bottom