top
Please update your Flash Player to view content.
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji sadrži odredbu da će sezonski radnici imati usmeni ugovor sa poslodavcem.

Radno vreme sezonskih radnika biće ograničeno na 12 sati dnevno, a radnici koji rade 8 sati ili duže će imati obaveznu pauzu od pola sata.
Spomenuti predlog zakona o sezonskom radu usvojen je od strane Vlade Republike Srbije nakon održane javne rasprave i uskoro će o njemu glasati poslanici u Skupštini Srbije. Ukoliko poslanici usvoje ovaj predlog, ovaj tekst zakona je konačan.

Predlog zakona se odnosi na sezonske radnike u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu u Srbiji.

Predlog sadrži odredbu kojom je definisano da je sezonski radnik “stupanjem na rad” prihvatio uslove rada i da je time “zaključen usmeni ugovor o obavljanju sezonskih poslova”.
Osim toga, predlog zakona predviđa da poslodavac mora da izda radniku pisanu potvrdu o uslovima rada ukoliko to radnik zahteva, ali u roku od dva meseca, što može biti prekasno naročito ako se sezonski radnik angažovan na period kraći od dva meseca. Takođe, problem predstavlja jer poslodavac izdaje potvrdu koja nije saglasnost volja dve strane kao ugovor već dokument koji poslodavac sam izdaje.
Prema obrazloženju ovog predloga zakona, zakon se donosi sa ciljem pojednostavljivanja procedure prijave sezonskog radnika kako bi se smanjio broj radnika „na crno“. Predviđena je i niža stopa poreza za poslodavce koji angažuju sezonske radnike.
„Biće uveden fleksibilan način angažovanja radnika, primenom elektronske platforme i bez odlaska na šalter“, piše u obrazloženju.
U predlogu Zakona je navedeno i da se na pitanja radnog angažovanja na sezonskim poslovima koja nisu posebno uređena ovim zakonom primenjuju odredbe zakona o radu koje se tiču privremenih i povremenih poslova.
Izvor: Radnik.rs

bottom